Tíz éve alatt 10 millió DLP-t szállított a Texas Instruments

1. Oldal

Az InfoComm kiállításon ünnepelte a Texas Instruments (TI) DLP technológiája piaci megjelenésének 10. évfordulóját. Ez idő alatt a gyártó 10 millió egységet szállított le, és a technológia is folyamatosan fejlődött.
DLP_logo.jpgA DLP 1996-ban jelent meg a piacon, és az elmúlt tíz évben meghatározó vetítési technológiává vált. Öt év (1996 – 2001) telt el, míg az első egymillió DLP egység elkelt, ám a folyamatos, és újabb és újabb áttöréseket eredményező fejlesztések a technológia töretlen piaci növekedését eredményezte, mind a mennyiségi, mind a bevételi piaci részesedést tekintve. Az ötmilliomodik DLP egység 2004. decemberében, nyolc és fél év elteltével került kiszállításra, de a tempó tovább gyorsult, és a második ötmillió leszállítására már csak másfél évre volt szüksége a TI-nek. A Pacific Media Associates szerint 15 negyedéve tartó folyamatos piaci részesedésnövekedés után mára már a DLP projektorok adják a piac többségét.

A siker tehát a DLP technológiát alkalmazó készülékgyártók eredményeinek és annak az elkötelezettségnek tudható be, hogy a TI folyamatosan megújuló termékeket vezet be a frontvetítők, a mikrodisplay HVTV-k és a DLP Cinema digitális mozivetítők számára.

DLP_fejlodes.jpg
A technológiai fejlődést jól jellemzi, hogy a TI egyre nagyobb pixelsűrűségű és mind jobb kitöltési tényezőjű, vagyis nagyobb kontrasztarány és fényerő előállítására alkalmas DMD azaz mikrotükrös képmodulátorokat képes előállítani. Az XGA (1024×768 pixel) felbontású DMD-t 2001-ben még csak 22,86 mm (0,7 Inch) átlójú felületen tudták gyártani mára már ugyanezt 13,97 mm-en (0,55 Inch) képesek produkálni. A jelenlegi legnagyobb kontrasztarányt biztosító DarkChip3 DMD-k között a .55 XGA mellet ott a főleg vetítőkben használatos .65 720p-WXGA, .95 1080p, a nagyfelbontású HVTV-kben alkalmazott .45 720p és .65 1080p.

Ezzel párhuzamosan a DMD-ket meghajtó elektronikai áramkörök is rengeteget fejlődtek. A legújabb DDP3020 képfeldolgozó processzor már váltott-sorosból progresszív képfrissítésbe alakítás, skálázás, beépített 2D trapézkorrekció és kép-a képben valamint képnagyítás funkciókat is tud.

Az új rendszerfunkciók közül kiemelésre érdemes a frontvetítők számára kifejlesztett, a természetben zajlódó jelenetekre jellemző középtónusú képek fényerejét több mint 50%-al növelő, s így sokkal nagyobb színtelítettséget eredményező BrilliantColor technológia, melyet egy éve mutattak be ugyancsak az InfoComm-on, s azóta 100.000 vetítőbe épült be.

A DLP technológia magas saját kontrasztaránya mellé, most a TI bemutatja a frontvetítőkbe szánt DynamicBlack dinamikus kontrasztnövelő technológiát, mely 3-4-szeresére emeli a saját kontrasztarányt (például egy 3000:1-hez sajátkontrasztú vetítővel elérhető a 12000:1 dinamikus kontrasztarány). A DynamicBlack folyamatosan figyeli a bejövő videojel által hordozott képtartalmat, és annak megfelelően félképenként vezérli a kibocsátott fény mennyiségét. Mindez mélyebb feketeszintet eredményez, és a sötét képrészletek eltéréseinek jobb megkülönböztethetőségét.

Kapcsolódó linkek:

CES 2006: DLP fejlesztések a HDTV szolgálatában
Itt a rég várt 1080p-s vetítőkbe szánt DLP képmodulátor
DLP újdonságok az InfoComm 2005 kapcsán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .