Dolby Atmos: hamarosan a nappalikban

1. Oldal

Brett Crockett a Dolby Laboratories kutatási igazgatója szerint, a Dolby Atmos minden eddiginél jobb házi-mozi hangot hoz létre, ami fölülről is szólhat, a hangrendszer rugalmas felállítási lehetőségével.


2012-ben jelent meg a Dolby Atmos mozi hangrendszer, ami a nézőket az akció közepébe helyezi. A Dolby Laboratories kutatói és házi-mozi csapata azon dolgozva, hogy a Dolby Atmos mozik hangját átültessék a nappaliba, azt a célt tűzték ki, hogy a házi-mozi hangja minden eddiginél jobb legyen, miközben rugalmasan dönthető el miként állítható fel a hangrendszer.

Dolby_ATMOS_logo.jpg
Brett Crockett a Dolby Laboratories kutatási igazgatójának blogbejegyzésében büszkén állítja, hogy sok álmodozás, kísérletezés és újítás után hihetetlen Dolby Atmos hangélményt sikerült létrehozniuk otthoni felhasználásban is, ami bárki számára elérhető lesz.

Az elkövetkező hónapokban egyre több Dolby hardvergyártó partner jelent majd be termékeket, amelyek a Dolby Atmos révén teremtik meg az otthoni szórakozás összes dimenzióját.

A Dolby Atmos képes arra, hogy a hangok fölülről is megszólaljanak. A kutatók igyekeztek ezt a hatást a lehető legegyszerűbben létrehozni egy nappaliban, ezért többféle választás kínálkozik. Ha valaki hajlandó és képes hangsugárzókat installálni a mennyezetre, az nagyszerű. Ha ez nem lehetséges – és sokak számára ez a helyzet -, akkor a fej fölüli hangot a cég partnerei által kínált új Dolby Atmos kompatibilis hangsugárzók állítják elő, amelyek ugyanott helyezhetőek el, ahol a többi hangsugárzó most is.

Dolby_Atmos_600x354.jpg
Válogathatunk majd kiegészítő Dolby Atmos kompatibilis hangsugárzó modulokból is, amelyek közvetlenül a kedvelt és meglévő hangfalak tetejére helyezhetőek el.

Azt, hogy miként hozhatóak létre a fej fölüli hangok, ha ott valójában nincsenek hangsugárzók, azt Brett Crockett nem részletezi, csak annyi támpontot ad, hogy ez egy összetett kérdés, ami a hanghullámok fizikájának ismeretéből és annak megértéséből következik, hogy agyunk miként értelmezi ezeket a hanghullámokat.

A Dolby partnerei házi-mozi vevőerősítőket és más szórakoztatóelektronikai készülékeket kínálnak majd a Dolby Atmos dekódolására és az általa nyújtott élmény otthoni megteremtésére. Új Blu-ray lejátszóra valószínűleg nem lesz szükség, mert a meglévőek, amelyek teljesen megfelelnek a Blu-ray specifikációnak képesek lesznek támogatni egy Blu-ray lemezen lévő Dolby Atmos tartalmat.

A Dolby Atmos azonban nemcsak hardver, hanem lényegében egy kreatív eszköz, amellyel a filmkészítők rendkívül élethű hangot használhatnak művészi víziójuk teljes átadására. A Dolby stúdiókkal és produkciós cégekkel most azon munkálkodik, hogy otthoni megtekintésre filmek és TV műsorok hangsávját segítse létrehozni. Blu-ray lemezeken és az online video szolgáltatásokban idén ősszel jelennek meg az első Dolby Atmos hangsávú tartalmak, és még több várható 2015. elején.

Az elkövetkező hónapokban tehát sok bejelentés várható még a Dolby Atmos otthoni felhasználása kapcsán.

Kapcsolódó linkek:

Dolby AC-4: az új audioformátum
Dolby Vision: a jövő fényes, kontrasztos, színgazdag képe
DTS-UHD: új audió megoldás a 4K Ultra HD videóhoz
Elhunyt Ray Dolby a zajcsökkentés és a térhang úttörője
Dolby Atmos: rövidesen a házi-mozikban is?
Dolby Atmos: a forradalmian új surround mozi hangformátum
Mi is a Dolby Digital és hogyan működik?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .