Dolby technológia a tökéletesebb Blu-ray hangzásért

1. Oldal

A „Dolby TrueHD Advanced 96k Upsampling” elnevezésű technológiával a filmkészítők kihasználhatják a 96kHz-es hangminőségű lejátszás előnyeit, miközben csökkenthetik a tartalom előállítása során keletkező digitális hanghibákat is.


Dolby_TrueHD_Adv.jpgA Dolby Laboratories új technológiájának célja, hogy tovább javítsa a házi-mozi hangrendszeren lejátszott veszteségmentes tömörítésű Blu-ray hangsáv hangminőségét. A cég a Dolby TrueHD bitfolyamot kódoló „Dolby Media Producer” utómunkálati termékébe egy a Meridian által kifejlesztett 96kHz-es mintavételi-frekvencia konvertáló technológiát integrál, ami 96kHz-es Dolby TrueHD hangsávot kreál a filmiparban a moziknak előállított 48 kHz-es PCM kevert hanganyagból.

A Blu-ray lemezek Dolby TrueHD hangsávja akár 7.1 csatornás 24 bit/96kHz-es veszteségmentes audiót továbbíthat. Produkciós oldalon viszont a legtöbb film kevert hangja csak alacsonyabb, 48kHz-es mintavételezésű, minek eredményeként a hang különösen a legmagasabb frekvenciákat tekintve nem olyan tiszta, mint lehetne.

A probléma megoldására alkalmazott technológia, az úgynevezett „Advanced 96k Upsampling” a Dolby szerint természetesebb hangzást nyújt, és az így előállított hangsáv magától értetődően kompatibilis bármely Blu-ray lejátszóval és házi-mozi rendszerrel. A Dolby utómunkálati eszközeinek szoftverfrissítésével elérhető technológia tulajdonképpen egy korszerű mintavételi-frekvencia felkonvertáló algoritmus, amit a Dolby TrueHD technológiai alapját megalkotó Meridian fejlesztett ki.

Bár sok házi-mozi komponens maga is képes az audió 96kHz-es mintavételi felkonvertálására, de ezek legtöbbjének jelfeldolgozási teljesítménye nem vetekedhet a tartalom előállítási folyamata során alkalmazott Meridian technológia tudásával. Eleve 96kHz-es bitfolyamot biztosítva az AV vevőerősítőnek, annak DSP feldolgozása és D/A konverziója is tökéletesebb hangot eredményez.

Az „Advanced 96k Upsampling” technológia egy speciális szűrőt is használ a tartalom létrehozása során az analóg-digitális átalakítás folyamatában keletkező nem kívánt digitális torzulás azonosítására és elfedésére. A Dolby szerint ennek eredménye egy finomabb, részletesebb hallgatási élmény gazdag utózengéssel és több térérzettel. Az „Advanced 96k Upsampling” által nyújtott finom vagy azonnal nyilvánvaló hangminőség javulás függ a tartalomtól.

A Dolby várakozásai szerint rövidesen számos „Dolby TrueHD Advanced 96k Upsampling” megjelöléssel ellátott Blu-ray lemez jelenik meg. Az elsők között a San Francisco Symphony at 100 és a Satchurated: Live in Montreal (Joe Satriana) koncertfilmeknél alkalmazták az új technológiát.

HTMLON
HTMLOFF

Kapcsolódó linkek:

Dolby Atmos: a forradalmian új surround mozi hangformátum
Dolby 3D: technológia szemüveg nélküli képernyőkhöz is
Új hangformátumok a Blu-ray Disc és HD-DVD műsoros lemezeken

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .