DVB: 3D TV szabvány még 2010-ben

1. Oldal

A Blu-ray 3D szabvány valamint a 3D jelformátumok csatlakoztatására szolgáló 1.4-es HDMI specifikáció készen van, és a DVB konzorcium is azon munkálkodik, hogy még idén felállítsa az első 3D műsorsugárzó televíziós szabványt.

DVB_3D.jpgA Digital Video Broadcast (DVB) konzorcium az első fázisban olyan szabványt állít fel, ami a konvencionális HDTV vevők funkciójával rendelkezik, és a vett 3D jel megjelenítéséhez csak egy 3D TV készülékre van szükség. Még ha ez egyelőre nincs is deklarálva, a szabványban az úgynevezett „Side by Side”, vagyis a bal- illetve jobbszembe szánt, fele felbontásra összenyomott képeket egymás mellett egy képkockává egyesítő 3D formátumot fogják használni, amelyet a műholdas 3D tesztadások többségében is alkalmaztak. A normál HDTV rendszerrel való kompatibilitás következménye a csökkentett felbontás. Amint a műsorsugárzók és a készülékgyártók megegyeznek a pontos paraméterekben, a tervezett szabványt hivatalosan az European Telecommunications Standards Institute (ETSI) és az International Telecommunication Union (ITU) szervezetek elé terjesztik.

A 3D szabvány második fázisában főleg a szolgáltatásokra és a kezelési kényelemre koncentrálnak majd a fejlesztők. Például olyan kérdésekre, mint a 3D adások megjelenítése 2D-ben és a 3D képek egyéni igénynek megfelelő mélységének beállítási lehetősége. A második fázis konkrét ütemezéséről eddig még nem tettek közzé semmit.

Kapcsolódó linkek:

HDMI 1.4a: a választható 3D formátumok specifikációjával
MinDig TV: javul a vétel Budapest vételkörzetében
Kész a 3D Blu-ray Disc specifikációja
A digitális TV adások vételéről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .