DVB: itt az első specifikáció 8K UHD videoszolgáltatásokhoz

Az európai műsorterjesztésben is használt DVB a 8K UHD videoszolgáltatásokhoz jóváhagyott első specifikációja még a HEVC tömörítésen alapul, de jövőre már a VVC kerül bevezetésre.


Az Észak-Amerikában használatos digitális televíziós műsorsugárzásban már 2020-ban megkezdték a 8K-t támogató ATSC 3.0 (vagy „NextGen TV”) bevezetését. Az Ausztrália, Európa, Ázsia egyes részei, a Közel-Kelet, Afrika és más régiók által használt DVB (Digital Video Broadcasting) műsorterjesztő rendszer szabványosításáért felelős DVB Steering Board csak most jelentette meg az első specifikációkat a 8K UHD videoszolgáltatásokhoz.

DVB 8K UHD

A frissített DVB specifikáció tartalmazza mind a műsorszórásban használatos (un. transzport stream), mind a szélessávú (DVB-DASH) 8K UHD műsorterjesztést. Kezdetben mindkettő a HEVC (H.265) videotömörítésen alapul majd, amit a 4K műsorterjesztésben is használnak, és támogatja a 8K UHD-t is.

A bejelentés szerint: „A DVB Steering Board (Irányító Testület) jóváhagyta a specifikáció frissítéseit, amelyek első alkalommal vezetnek be olyan képességeket, amelyekkel 8K UHD videoszolgáltatások nyújthatók. Ezek a frissítések, amelyek kiterjesztik a HEVC kodek meglévő támogatását, az első lépést jelentik a DVB videokódolási specifikációkhoz tervezett kulcsfontosságú kiegészítések sorában. Ezek biztosítják, hogy a DVB továbbra is a legátfogóbb és legrugalmasabb eszköztárat biztosítsa a következő generációs műsorszóráson és széles-sávon keresztüli televíziós szolgáltatások számára.”

Tekintve, hogy még a 4K UHD televíziós műsorsugárzás sem túl elterjedt, ezért nem nagyon számíthatunk rá, hogy a közeljövőben 8K UHD TV csatornák indulnának. Így az sem valószínű, hogy a nem túl kelendő 8K TV-k gyártói a DVB 8K UHD specifikációinak megfelelő vevőt (tuner) építenének készülékeikbe.

Az első lépés megtétele után a DVB további, fejlettebb video kódereket kíván bevonni a 8K UHD specifikáció jövőbeli változataiba. Ez nem meglepő miután a 8K videókat kínáló YouTube és Vimeo videomegosztók is a mind hatékonyabb a videotömörítő eljárásokra támaszkodnak.

A DVB csoport 2021 júliusában három lehetséges új „jelölt” kodeket nevezett meg: ezek az AV1, az AVS3 és a VVC  és azt is közölte, hogy a nagy dinamikatartomány (HDR) és a nagy képsebesség (HFR) is támogatott lesz.

Első bővítésként a H.266 „Versatile Video Coding” (VVC), kerül majd be a DVB 8K UHD specifikációba várhatóan „2022 elején”.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .