Epson: 2009-es teljes HD felbontású házi-mozi csúcsvetítők az IFA-n

1. Oldal

Az Epson új házi-mozi vetítői közül a csúcsmodell EH-TW5500 200.000:1, az EH-TW4400 pedig 130.000:1 dinamikus fényszabályzással elért kontrasztaránnyal büszkélkedik, egyebekben a legkorszerűbb 3LCD technológia előnyeit nyújtják.
Az IFA 2009 kiállításon bemutatkozó EH-TW5500 az Epson új házi-mozi csúcsvetítője. A ház azonos az elődmodell EH-TW50004074 házával, csak nem fényes, hanem matt fekete.

epson_tw5500.jpg
A HD-ready 1080p vagyis teljes HD felbontású EH-TW5500 kiváló képminőségre optimalizált házi-mozi vetítőnek ígérkezik. Az Epson 3LCD technológiája továbbra is fényes képeket, pontos színreprodukciót és finom szürkeskála megjelenítést garantál. A vetítőben a gyártó 120Hz-es képfrissítésű D7-es Crystal Clear Fine képmodulátor paneljei állítják elő a képet. A „DeepBlack” fénypolarizációs hibákat kompenzáló technológiával, az E-TORL lámpával és a továbbfejlesztett kétfokozatú dinamikus fényszabályzó írisszel az EH-TW5500 200.000:1 (Full On/Off) kontrasztarányt képes elérni. A vetítő Colour Light Output, azaz színes fénykibocsátása 1600 lumen, ami a továbbfejlesztett „Cinema Filter” színszűrőnek köszönhető, és bármely megvilágítási környezetben kiváló képet biztosít.

A hét színmód közül könnyű megtalálni a forrásjelnek és a vetítési körülményeknek legmegfelelőbbet. Ezek egyike „x.v.Colour” színmód, ami megfelelő videojellel az új színtérleírási szabványnak megfelelően pontosabb és élénkebb színreprodukciót biztosít. Aki pedig szakemberrel kívánja a szabványoknak megfelelően kalibráltatni a vetítőt, annak az ISF minősítésnek megfelelően erre is van lehetősége.

Az EH-TW5500-ban a Silicon Optix HQV 12 bites képfeldolgozó processzora optimalizálja a mozgókép tisztaságát és élességét. Egy úgynevezett „Super-resolution” technológia DVD-k és más nem nagyfelbontású videók esetén képes javítani a kép részletességét.

Az elődmodellben sokat kritizált képinterpolációs technológián finomítottak talán a legtöbbet, de a lényeg, hogy az ily módon megtöbbszörözött képfrissítéssel tökéletesen egyenletes, elmosódástól mentes képet nyújt a vetítő. A filmek 24p képjelének kadenciahelyes filmszerű megjelenítését 96Hz-re négyszerezett (4:4 pull-down) képfrissítés garantálja.

A vetítő elhelyezését 2,1-szeres nagyításátfogású, függőleges és vízszintes képeltolást nyújtó lencse könnyíti meg. A 2,35:1 képarányú filmek vetítését az anamorfikus üzemmód teszi lehetővé. Ehhez persze egy külső anamorfikus lencsére is szükség van.

Az EH-TW5500 két 1.3-as verziójú HDMI, YUV komponens és PC analóg RGB bemenetekkel is rendelkezik, hűtőventillátorának zaja 22dB.

Az új vetítő hároméves, a lámpára is vonatkozó jótállással novemberben kerül forgalomba 3299 euró (kb. 893.000 Ft) javasolt fogyasztói áron.

Az Epson ugyancsak az IFA 2009 kiállításon bemutatkozó EH-TW4400 vetítőújdonsága is teljes HD felbontású, azaz viseli a HD-ready 1080p megjelölést. Ennek az új modellnek is rendkívüli, 130.000:1 kontrasztarányt specifikál a gyártó (feltehetően az új kétfokozatú dinamikus fényszabályzó írisznek köszönhetően), és 1600 lumen a színes fénykibocsátása. A fehér készülékházú vetítőt a 2,1-szeres nagyításátfogású, függőleges és vízszintes képeltolású lencséje miatt könnyű elhelyezni. A projektorban 10 bites Pixelworks képfeldolgozó processzor dolgozik, két HDMI bemenete van és x.v. Colour színtérleírású jelet is képes fogadni illetve megjeleníteni a megfelelő színmódban. Az EH-TW4400 3 éves, a lámpára is vonatkozó jótállással kerül majd forgalomba novemberben 2799 euró (kb. 757.000 Ft) áron.

Kapcsolódó linkek:

Epson: a vetítők színes fénykibocsátásának méréséről
Epson: két új D7-es teljes HD felbontású LCD képmodulátor panel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .