Filmmaker Mode: készül Dolby Vision tartalmakhoz is

Az UHD Alliance készül, hogy a TV-k Filmmaker Mode képmódja az SDR és HDR10 mellett a Dolby Vision formátumú tartalmakkal is működjön majd.


Az UHD Alliance és hollywoodi filmkészítők együttműködésével 2019-ben kidolgozott és 2020-ban a TV-kben már meg is jelent Filmmaker Mode nem más, mint egy az „alkotói szándék megőrzése” céljával meghatározott képbeállítási mód, ami kikapcsolja az olyan képi utófeldolgozó eljárásokat, mint az interpolált képkockákkal operáló mozgáskisimítás valamint megtartja az eredeti és pontos képarányt, színeket valamint képsebességet. A legutóbbi hír még arról szólt, hogy az UHD Alliance a Filmmaker Mode 2. fázisával világosabb fényviszonyokhoz is kidolgozza a képbeállítást.

LG_auto_Filmmaker-Mode

Az LG TV-k egy ideje már automatikusan is átválthatnak a Filmmaker Mode képbeállításra, de az egyelőre még csak SDR és HDR10 tartalmakkal működik. A Dolby Vision HDR kompatibilis TV-k a formátumot felismerve egy kifejezetten annak megjelenítésére szolgáló Dolby Vision képmódba vagy annak speciális (Dolby Vision IQ, Dolby Vision Dark vagy Dolby Vision Normal) változatába kapcsolnak.

A TechRadar beszámolója szerint a 2023-as LG TV-k bemutatóján Michael Zink, az UHD Alliance elnöke tett említést róla, hogy „készül a tévégyártók számára” a Dolby Vision Filmmaker Mode.

További részletek nem ismertek azon túl, hogy a jelek szerint 2022. végén hagyták jóvá a kiterjesztést és így 2023-ban még nem, de 2024-ben már lehetséges, hogy az megjelenik az új TV-kben. Mivel pedig a hír egy LG eseményen került szóba, megkockáztatható, hogy az LG az egyik első márka lesz, amely támogatja majd a Dolby Vision formátummal működő Filmmaker Mode képbeállítást 2024-ben vagy, amikor az kész lesz.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .