GY.I.K. (Gyakran Ismételt Kérdések)

…a válaszok (3, 4, 5)…

Minden Dolby Digital műsor 5.1 csatornás?

Nem. A Dolby Digital hangsávok a monotól, a teljes 5.1 csatornás „surround” hangig bárminek az átvitelére képesek. A DVD-Video lemezeken található filmek hangjának többféle – sokszor a megszólaló csatornák számában is különböző – változatát lehet megtalálni. A diszk tartalmazhat egy 5.1 csatornás hangot, melyen a dialógusok egy bizonyos nyelven szólalnak meg, egy Dolby Surround kódolt kétcsatornás változatot egy másik nyelven, és egy mono sávot a rendező kommentárjaival vagy más kísérő információval. Az alapértelmezett hangsáv a DVD előállítójának szándéka szerint más és más lehet, így mindig ellenőrizni kell a nyelv (Language) menüben a választható lehetőségeket.

Minden DVD-Video lemez rendelkezik Dolby Digital hangsávval?

Az NTSC műsorsugárzási TV szabványt használó országokban – mint például az Egyesült Államok – megjelenő lemezeken legalább az egyik hangsávnak vagy Dolby Digital vagy PCM (a CD-ken használttal azonos) formátumúnak kell lennie. A PAL TV szabványt alkalmazó országokban – beleértve Európa javarészét – a lemezek egyik hangsávjának, három formátum (Dolby Digital, PCM vagy MPEG) valamelyikét kell tartalmazniuk. Ezen követelmények és az így biztosított lehetőségek okán nem minden lemezen található Dolby Digital hang.

Mindazonáltal a Dolby Digital az egyetlen, a fentiek szerint kötelezően választható (Mandatory), mind az NTSC, mind a PAL szabványnak megfelelő lemezeken használható, sokcsatornás szabvány (A DTS csak opcionálisan lehet). Az is tény, hogy a világ minden DVD lejátszója képes a Dolby Digital audiojel lejátszására és/vagy dekódolására. Ezért a megjelenő DVD-Video lemezek jelentős többségén található legalább egy Dolby Digital hangsáv.

Hogyan határozható meg egy hangsáv formátuma?

A DVD-Video lemez csomagolásán vagy a sugárzott műsor főcímében feltüntetett logo mutatja azt, hogy milyen formátumú a hangsáv. A Dolby Digital vagy DTS jelölésből azonban csak az tudható meg, hogy ily módon kódolt hangsávot tartalmaz a műsorforrás azt nem, hogy ezek hány csatornásak. Ennek meghatározását segítendő, a Dolby Laboratories arra ösztönzi a műsorok előállítóit, hogy az alábbi ábrán látható, a csatornák számára is utaló szimbólumokat használják.

Sok DVD-Video lemezen és más Dolby Digital forráson látható szimbólum mutatja a hangsáv csatornáinak formátumát.
Sok DVD-Video lemezen és más Dolby Digital forráson látható szimbólum mutatja a hangsáv csatornáinak formátumát.


Ezenkívül, további segítségként a Dolby Digital jelbe a műsor hangsávjának eredeti csatornaformátumát azonosító adatot iktatnak. Némely dekódoló ezt az információt felhasználva a berendezés előlapján kijelzi a megszólaltatott hangsáv típusát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .