GY.I.K. (Gyakran Ismételt Kérdések)

…a válaszok (12)…

Mi az a MIDNIGHT MODE azaz éjszakai üzemmód?

A házi-mozi műsorok digitális hangjának leghalkabb és leghangosabb összetevői között igen nagy lehet az eltérés, azaz nagyon széles lehet a dinamikatartomány. Különösen teljes hangerővel hallgatva ez része az igazi, félelmetes, filmélménynek.

Késő este azonban a család pihenésre vágyó tagjai és a szomszédok valószínűleg nem élvezik a film hangos hanghatásait. De ha a „békesség kedvéért” lejjebb vesszük a hangerőt, a halkabb dialógusokat lesz nehéz megérteni és a finom halk hangeffektusok is mind elvesznek.

Arra lenne szükség, hogy egy láthatatlan kéz a hangos effektusoknál csökkentse, a halk hangoknál pedig növelje a hangerőt, a párbeszédek pedig állandó szinten szólaljanak meg. Ez az, amire a Dolby Digital dekódolás dinamikaszabályzásnak (Dynamic Range Control) elnevezett funkciója képes. A funkció dinamikatartomány kompressziót (csökkentést) alkalmaz, mely megőrzi a halk hangokat, ám óv attól, hogy a drámai részek túl hangosak legyenek és ugyanakkor a dialógusokat érthető szinten tartja. Lásd az alábbi ábrát.

Dinamikaszabályzással a program teljes dinamikatartománya (A) a műsorkészítő által előre meghatározott módon lecsökkenthető (B).
Dinamikaszabályzással a program teljes dinamikatartománya (A) a műsorkészítő által előre meghatározott módon lecsökkenthető (B).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .