GY.I.K. (Gyakran Ismételt Kérdések)

…a válaszok (9, 10, 11)…

Mire szolgál az egyes csatornák időkésleltetése?

A műsorokat olyan stúdiókban állítják elő, melyekben szabvány szerint az egyes csatornák hangsugárzói azonos távolságban vannak a hallgatás helyétől. A házi-mozikban a hátsó surround hangsugárzók általában, a centersugárzó néha közelebb vannak a nézőkhöz, mint a front hangsugárzók. A surround (center) csatornák milliszekundumos elektronikus késleltetése biztosítja, hogy a stúdió lehallgatási viszonyait helyreállítsuk házi-mozinkban is.

Késleltetés nélkül a közelebb eső hangsugárzókhoz képest a frontsugárzókból időkéséssel érkeznének meg a hangok. Ez az időkésés „megmásítja” a hangmérnök által a stúdióban kialakított hangteret, ráadásul ronthatja a hang minőségét is.

Dolby Surround Pro Logic dekódolás esetében – mely jellemzően kisebb csatorna elválasztással rendelkezik, mint a digitális kódolási eljárások – egy kicsivel hosszabb (kb. 15 milliszekundumos) késleltetés garantálja, hogy a surround sugárzóktól érkező hang valamivel az elölről jövő hang után érkezzék meg a hallgatás helyére. Ez a késleltetés csökkenti a frontból a surround sugárzókba átjutott hangok hallhatóságát.

Hogyan állítsam be a surround csatornák késleltetési idejét?

A készülékek dekódolóiban a késleltetési idők alapbeállítása a legtöbb esetében megfelelő eredményt biztosítanak. A finombeállítás lehetőségét biztosító készülékek esetén először is olvassuk el a kezelési utasítást.

A surround csatornák megfelelő késleltetésének beállításához tudnunk kell a lehallgatási pont és a frontsugárzó közötti (A), illetve a lehallgatási pont és a surround sugárzó közötti (B) távolságot.

Az A</b> és <b>B</b> távolságok ismeretében kiszámítható a surround csatorna késleltetése.
Az A és B távolságok ismeretében kiszámítható a surround csatorna késleltetése.


Sok esetben elegendő ezeket a távolságadatokat megadni a készülék számára, és az, magától beállítja a szükséges késleltetést. Van azonban, hogy a késleltetési időt kell betáplálnunk, s ezt az alábbi képlet segítségével számíthatjuk ki:

Surround késleltetési idő = 3 x (A – B)

Ahol A-t és B-t méterben kell megadni és a késleltetési időt milliszekundumban kapjuk. (Ha a dekódolón pontosan nem állítható be a kiszámolt érték, akkor válasszuk az ahhoz legközelebb eső, de mindenképpen annál nagyobb késleltetési időt.)

Például, ha a frontsugárzók 5 méterre, a surround sugárzók 2 méterre vannak attól a helytől, ahonnan hallgatjuk azokat, akkor a surround csatornák szükséges késleltetésének legalább 3 x (5 – 2) azaz 9 milliszekundumnak kell lennie. Ha a beállítást 5 milliszekundumos lépésekben tehetjük meg, akkor válasszuk a 10 milliszekundumot.

Dolby Pro Logic dekódolás esetén az előzőekben kiszámolt értékhez adjunk további 15 milliszekundumot.

Hogyan állítsam be a centercsatorna késleltetési időt?

Nincs szükség centerkésleltetésére (állítsuk 0-ra), ha a lehallgatási pozíció csak néhány nézőnek ad helyet, és ha attól azonos távolságban tudjuk elhelyezni a 3 frontsugárzót, ahogy az alábbi bal szélső ábrán látható.

Ha a centersugárzót a bal és jobb oldali sugárzóval egy vonalban kell elhelyezni – ahogy a középső ábrán látható – s ezáltal az közelebb kerül a nézőhöz, mint a másik kettő, alkalmazzunk késleltetést. Például, ha a C távolság (közepén) 30 cm-rel kisebb, mint L, vagy R, a késleltetési időt állítsuk 1 ms-ra.

Ha több néző számára az ülőhelyek egy sorban húzódnak, mint egy moziban, akkor jobb a három frontsugárzót egy vonalban elhelyezni – ahogy a jobb szélső ábrán látható – és nem használni centerkésleltetést.

Végezetül, ha a centersugárzót a bal és jobb sugárzóhoz képest hátrébb kell elhelyezni, 1 ms-os késleltetést válasszunk 30 cm-enként, ha ez lehetséges. Ha nem, akkor hagyjuk 0 késleltetési állapotban.

elrendezes_480.gif

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .