GY.I.K. (Gyakran Ismételt Kérdések)

Médiaformátumok

Mi a DVD-Video?

A DVD-Video formátum mozifilmek és más videó műsorok tárolására szolgáló DVD média. Az MPEG-2 tömörített videó mellett sztereó PCM audió ill. többcsatornás Dolby Digital, DTS ill. MPEG tömörített audió valamint többnyelvű feliratozás található a lemezen.

Mi a DVD-Audio?

A DVD-Audio nagyfelbontású, magas hanghűségű, akár sokcsatornás surround hangműsorok tárolására szolgáló DVD média. Hanghűsége jóval túlmutat a hagyományos audio CD illetve DVD-Video hangminőségén.

Mi a DVD-R/RW?

A DVD-R egyszer írható DVD, mely számítógépen vagy DVD rekorderen rögzített műsorok tárolására szolgál. (VM) – (Video Mode), egyszer rögzített, utólag nem szerkeszthető videó formátum rögzítésére alkalmas.
A DVD-RW többször írható DVD számítógépen vagy DVD rekorderen rögzített műsorok tárolására szolgál. A (VM) – (Video Mode) az egyszer rögzített, utólag nem szerkeszthető, a (VRM) – (Video Recording Mode), a tetszőlegesen rögzített és szerkeszthető videó formátum rögzítésére alkalmas. A (VRM) szerint rögzített videó lejátszására alkalmas készülék un. RW kompatibilis.

Mi a DVD+R/RW?

A DVD+R/RW egyszer/többször írható DVD, mely a DVD-R/RW-től eltérő szabvány szerint rögzít.

Mi a DVD-RAM?

A DVD-RAM többször írható DVD, mely a merevlemezre írás/olvasás rugalmasságával azonos lehetőségeket biztosít, ezért a rajta lévő műsor könnyen szerkeszthető, gazdaságosan tárolható.

Mi a VCD és SVCD?

A VCD azaz Video CD a DVD-Video megjelenése előtti, annál minőségileg gyengébb MPEG-1 videó tömörítést alkalmazó formátum. Számítógépen készített videó műsorok tárolására is gyakran használt média. A képminőség a VHS-el közel azonos.
Az SVCD azaz Super Video CD a Video CD képminőségileg javított változata, változó bitsebességű MPEG-2 videó tömörítést alkalmaz és ugyancsak MPEG-2 sztereó vagy 5.1-es hangot is hordoz a média.

Mi az audio CD?

A CD azaz Compact Disc több mint 20 éve meghatározó digitális sztereo hang tárolására szolgáló média.

Mi a CD-R/RW?

A CD-R/RW egyszer/többször írható CD számítógépen vagy CD rekorderen rögzített műsorok tárolására szolgál.

Mi az SACD?

Az SACD azaz Super Audio CD nagyfelbontású és hanghűségű sztereó vagy hatcsatornás surround hangműsorok tárolására szolgáló média. Hibrid változata a hagyományos CD-vel kompatíbilis formátum. A lemezen un. Direct Stream Digital (DSD) kódolással rögzítik a hangot.

Mi az MP3 és a WMA?

Az MP3 és a WMA azaz Windows Media Audio tömörített hangműsor.

Mi a JPEG?

A JPEG tömörített állóképek.

Mi a DivX/MPEG4?

A DivX/MPEG4 nagy hatásfokkal tömörített videó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .