Harmadik generációs HD DVD lejátszók már októbertől!

1. Oldal

Az amazon.com weboldalán röviden már feltűnt három új Toshiba HD DVD lejátszó immár hivatalosan is léteznek. Ezek közül már lesz, mely támogatja a 24 kép/másodperces videojel formátumot, a CE-Link csatlakoztatást és a HD hangformátumokat.
Az említett weboldalon megjelent, majd később eltűnt információ szerint október 1-től lenne kapható a három új HD DVD lejátszó modell, a HD-A3 299USD (kb. 55.000 Ft), a HD-A30 399USD (kb. 73.000 Ft), a HD-A35 499USD (kb. 91.000 Ft) árakon.

Nos, a tegnap a Toshiba America Consumer Products, L.L.C. által kiadott hivatalos sajtóközlemény szerint a három új, harmadik generációs HD DVD lejátszó a fentiekkel pontosan megegyező javasolt fogyasztói árakon jelenik meg az észak-amerikai piacon, sőt a HD-A3 alaplejátszó nem is októberben, hanem már a szeptemberben.

Az új modellek közül a HD-A30 és a HD-A35 24 képkocka/másodperces (24p) videojel formátumtámogatással is képes lesz lejátszani a HD DVD műsoros lemezeken így tárolt 1080p felbontású mozgóképet. Más források szerint a már piacon lévő 2. generációs lejátszók drágább modelljei is képesek lesznek a 24p formátumú lejátszásra a szeptemberben megjelenő firmware frissítést követően. Az új alaplejátszó HD-A3 továbbra is csak 1080i kimeneti jelet tud előállítani.

A HD-A30 és a HD-A35 HDMI csatlakozója a gyártó által „CE-Link” elnevezéssel illetett funkciót is tudják, azaz kompatibilisek a HDMI-CEC (Consumer Electronic Control) kétirányú, TV és lejátszó közötti vezérlés-átviteli protokollal.

Toshiba_HD-A35.jpg
A csúcsmodell HD-A35 a HDMI-on át támogatja a nagyobb színfelbontású és színmélységű „Deep Color” képátvitelt is, mellyel a kompatibilis képmegjelenítők nemcsak színek millióit, de milliárdjait képesek létrehozni. A HD-A35 5.1-csatornás analóg hangkimenete mellett a nagy adatsebességű, akár 7.1 csatornás hangformátumok továbbítását is támogatja HDMI kimenetén át. Bár ez a kiadott sajtójelentésben nem szerepel, de nyilvánvalóan a Dolby TrueHD és DTS-HD Master Audio formátumokról lehet szó. A lejátszó ilyenkor a lemezen kódolt ilyen hangsávok digitális bitfolyamát a beépített audiojel feldolgozó processzort kihagyva a HDMI csatlakozón keresztül közvetlenül a megfelelő AV erősítőhöz továbbítja. A fentiek alapján nyilvánvaló, hogy a HD-A35-nek 1.3a verziójú HDMI kimenete van.

Természetesen az új lejátszók is kompatibilisek a CD és DVD lemezekkel, s bár ez sem szerepel a megjelent sajtóközleménnyel, de feltehető, hogy a HD-A35-ben ugyanaz a kiváló HQV videoprocesszor működik, mint elődjében, amivel a szabvány DVD-k képe akár 1080p felbontásra is átalakítható.

Mindhárom új lejátszó egymástól alig eltérő, a korábbiaknál keskenyebb, mindössze 59,5 mm magasságú, lekerekített élekkel rendelkező fényes fekete előlapú házat kapott.

Természetesen, ahogy a kezdetektől minden HD DVD lejátszó, úgy a 3. generáció modelljei is megfelelnek a DVD Forum által a HD DVD formátumú lejátszókkal szemben támasztott követelményeknek, köztük a kép a képben videolejátszásnak, a hangkommentár megszólaltatásnak és a webes hálózati tartalmakhoz való hozzáférésnek. Ez utóbbinak megfelelően mindhárom készülék hátlapján ott az Ethernet port, amin keresztül a világhálóra csatlakoztatva máris elérhetőek a bónusz szolgáltatások a filmstúdiók szervereiről.

Talán a hónap végén Berlinben kezdődő IFA kiállításon az európai piacra szánt változatok is láthatóak lesznek.

Kapcsolódó linkek:

Samsung: további információk a 3. generációs Blu-ray lejátszókról
Denon: két új Blu-ray lejátszásra alkalmas készülék még ez év végéig
Onkyo HD DVD lejátszó lesz, Denon Blu-ray lejátszó lehet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .