HDMI: új kábel megjelölési szabályok

1. Oldal

A High-Definition Multimedia Interface (HDMI) specifikáció licencét intéző ügynökség új védjegy és logó használati útmutatót adott ki az engedélyezett és nem engedélyezett védjegyhasználatra vonatkozóan, ami azonnal hatályba is lép.


A HDMI Licensing, LLC felügyeli többek között a HDMI-vel kompatibilis termékeken, azok csomagolásán valamint marketinganyagain feltüntetett HDMI védjegy és logó használatát. November 19-től az erre vonatkozó előírások megváltoztak. A legfontosabb változások a verziószámok használatának jelentős korlátozására és a kábelek új marketing követelményeire vonatkoznak.

Az ügynökség azonnali intézkedését valószínűleg az is szükségesé tette, hogy néhány gyártó elkezdte HDMI kábeleit úgy hirdetni és megjelölni, hogy azok megfelelnek a legújabb 1.4-es verziójú HDMI specifikációnak, ez pedig a fogyasztók megtévesztése, mivel az ilyen készülékek és kábelek megfelelőségi tesztjeit még csak most adják ki.

Az alkalmazók többé nem használhatnak HDMI verziószámot semmilyen kábel termék címkéjén, csomagolásán vagy hirdetésén. Ez azonnal érvényes az 1.4-es verziójú HDMI specifikációra történő bármely hivatkozás tekintetében, és az alkalmazók egy év türelmi időt kapnak, hogy eltávolítsák a korábbi HDMI specifikációkra történt hivatkozásokat, ha azok szerepelnek kábeleiken.

2012. január 1-től az összes nem kábel jellegű terméken sem lehet semmilyen módon HDMI verziószámra hivatkozni. Addig pedig az alkalmazók csak akkor használhatják a HDMI verziószámokat, ha az adott HDMI verziószámhoz tartozó tulajdonságot vagy tulajdonságokat világosan specifikálják. Például egy gyártó leírhatja egy termékéről, hogy az „1.4 verziójú HDMI-t kínál Audio Return csatornával, és HDMI Ethernet csatornával”, de nem írhat le úgy egy terméket, hogy az „megfelel a 1.4 verziójú HDMI-nek”. Ezek az új követelmények azt célozzák, hogy a vásárlók számára egyszerűsítse a termékválasztást, lehetővé téve számukra a kívánt tulajdonság alapján kiválasztott megfelelő termék megvásárlását.

Az 1.4-es verziójú HDMI specifikáció megjelenésével öt eltérő képességekkel illetve adatátviteli tulajdonságokkal rendelkező kábeltípus kerül megkülönböztetésre. Hogy minden vásárló és felhasználó könnyen azonosíthassa az adott alkalmazáshoz megfelelő kábelt, a kábel típusát minden kábelen világosan jelölni kell.

HDMI_kabeljelolesek.jpg
A HDMI Licensing, LLC megalkotott egy a kábelek csomagolásán használandó, a kábeltípusokat megkülönböztető logókészletet, amit arra terveztek, hogy ránézésre gyorsan azonosíthatóak legyenek a kábeltípusok és ne lehessen azokat összekeverni. Minden kábelt a fenti öt típusmegjelölés valamelyikével kell címkézni.

Kapcsolódó linkek:

HDMI 1.4: Ethernet támogatással és sok más új funkcióval
A HDMI támogatói 3D jelátvitelre készítik elő a szabványt
HDMI 1.3: jobb digitális kép- és hangátvitel 2007-ben
A HDMI új specifikációi
A HDMI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .