HDMI 2.1a HDMI Cable Power: tápellátás az eddiginél hosszabb kábelekhez

A bejelentett HDMI 2.1a módosítás az új „HDMI Cable Power” tápellátás funkcióval egy médialejátszó vagy más forráseszköz hosszabb aktív HDMI kábeleket szolgálhat ki.


Sokan még mindig nem tértek napirendre afelett, hogy HDMI 2.1 kompatibilisként hirdethetnek készülékeket anélkül, hogy azok akárcsak egy új HDMI 2.1 funkciót is támogatnának. A tavaly év végén bejelentett, újdonságként forrásalapú árnyalati leképezés funkciót is kínáló HDMI 2.1a verziójához pedig nemrég megjelent az első módosítás.

HDMI 2.1a

A HDMI 2.1 specifikáció szerinti 8K 50/60Hz illetve 4K 100/120Hz HDR videojelek továbbítására alkalmas, jelenlegi legnagyobb, 48 Gigabit/sec adatátvitelt biztosító „Ultra High Speed” HDMI kábelek passzív kivitelben 5 méternél nemigen lehetnek hosszabbak – legalábbis a HDMI kábelek hivatalos minősítésével foglalkozó program tesztjei alapján. Az aktív, azaz jelerősítést biztosító kábelekhez viszont tápellátás szükséges, ami eddig külön, általában USB tápcsatlakozást igényelt. Arra alkalmas HDMI kimenettel rendelkező forráskészülék esetén a jövőben már nem lesz szükség az utóbbira.

A HDMI LA erről kiadott bejelentése szerint: „A HDMI 2.1a, 1. módosítás egy új funkcióval egészül ki: HDMI Cable Power (HDMI kábel tápellátás). Ezzel a funkcióval az aktív HDMI® kábelek mostantól közvetlenül a HDMI csatlakozóról táplálhatók, külön tápkábel csatlakoztatása nélkül. Ezáltal az aktív HDMI kábelek csatlakoztatása és használata ugyanolyan egyszerűvé válik, mint a passzív, vezetékes HDMI kábeleké. A HDMI Cable Power funkció használatához olyan HDMI kábelre van szükség, amely támogatja a HDMI Cable Power funkciót, valamint olyan HDMI forráskészülékre, amely (szintén) támogatja a HDMI Cable Power funkciót. Ez a kombináció biztosítja, hogy az aktív HDMI kábel biztonságosan elegendő áramot tudjon felvenni a HDMI csatlakozóból a belső áramkörök táplálásához.”

Jelenleg még nem ismert olyan „forráskészülék”, aminek HDMI 2.1a kimeneti csatlakozóján ott lenne az 5V/300mA tápellátás, vagyis a HDMI Cable Power, de a jövőben minden bizonnyal lesznek ilyenek.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a HDMI Cable Power kompatibilis kábelek egyirányúak. „A csatlakozás ugyanolyan, mint egy hagyományos, „vezetékes” HDMI kábelé, kivéve, hogy az aktív kábeleket csak egy irányban lehet csatlakoztatni: A kábel egyik vége kifejezetten a HDMI Source (adó) eszközhöz való csatlakoztatáshoz van megjelölve, a kábel másik vége pedig a HDMI Sink (vevő) eszközhöz kell csatlakoztatni. Nem történik baj, ha a kábelt fordítva csatlakoztatja, de a kapcsolat nem fog működni.

A tápellátást igénylő aktív HDMI kábeleket további külön jellemzően USB Micro-B vagy Type-C tápcsatlakozóval szállítják az új funkciót nem támogató forráseszközökhöz.

További információk az alábbi GYIK táblázatban olvashatóak.

HDMI Cable Power (kábel tápellátás) GYIK
A kábel tápellátással ellátott HDMI kábel bármilyen HDMI készülékkel működik?
A kábel tápellátással ellátott HDMI kábel bármilyen HDMI eszközzel működik, de ha a HDMI forráseszköz nem támogatja a HDMI kábel tápellátást, akkor külön tápcsatlakozást kell a kábelhez csatlakoztatni.

Hogyan állapíthatom meg, hogy egy forráskészülék támogatja-e a kábel tápellátást?
Kérjük, ellenőrizze a forráskészülék műszaki leírását vagy a funkció-megjelölését annak megállapításához, hogy a HDMI Cable Power támogatott-e.

A HDMI Cable Power minden típusú HDMI kábelhez elérhető?

Igen, a HDMI kábelek összes kategóriája, beleértve a Standard, a High Speed, a Premium High Speed és az Ultra High Speed kábelek tartalmazhatják a HDMI Cable Power funkciót.

A kábel tápellátással rendelkező HDMI kábelek támogatják az ARC és az eARC technológiát?
Az alábbi címkék valamelyikét használó kábel tápellátás funkcióval rendelkező HDMI kábel támogatja az ARC és az eARC funkciót:

  • Ultra High Speed HDMI Cable
  • Premium High Speed HDMI Cable with Ethernet
  • High Speed HDMI Cable with Ethernet
  • Standard HDMI Cable with Ethernet

Mekkora teljesítmény vehető fel egy kábel tápellátás ellátott HDMI kábelből?
A HDMI Cable Power használatával a kábel legfeljebb 300 mA-t vehet fel a forrás 5V-os tápegységéből.

A HDMI csatlakozók már eleve 5V tápellátást biztosítanak. Miért nem használhatja a kábel egyszerűen ezt az teljesítményt?
Az aktív HDMI kábelek a HDMI forráseszközök által biztosított minimális áramellátásnál többet igényelhetnek. A HDMI Cable Power funkciót támogató forráseszköz nagyobb teljesítményt tud biztosítani, és ezt a képességet jelezheti a kábelnek.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .