HDMI QMS: nem működik a gyors médiaváltás egyes készülékeken

A HDMI 2.1a pontosítása miatt korábbi chipek rosszul implementálták a Quick Media Switching (QMS) funkciót.


Sokan emlékezhetnek még a hibás HDMI 2.1 chipek miatt nem rendeltetésszerűen működő Denon, Marantz és Yamaha AV vevőerősítők problémájára, amit az érintett készülékek gyártói kompromisszumos megoldásokkal igyekeztek megoldani. Úgy tűnik a HDMI 2.1 Quick Media Switching (QMS), azaz gyors médiaváltás funkciója kapcsán megismétlődik a történet, de ennek a problémának egyhamar nem lesz megoldása.

HDMI 2.1a QMS_QMS-VRR

A Quick Media Switching, azaz gyors médiaváltás HDMI funkciót arra találták ki, hogy kiküszöbölje a „HDMI bonk” (kimaradás) jelenségét. A HDMI szabványt kezelő szervezet magyarázata szerint: „A QMS a filmekhez és videókhoz a HDMI VRR (változó képfrissítési gyakoriság) mechanizmust használja a HDMI forráskészülék videomódjának váltásakor fellépő kimaradás kiküszöbölésére. Amíg a felbontás változatlan, és csak a képsebesség változik, a QMS azonnal vált a képsebességek között.”

HDMI 2.1a QMS magyarázat

A legtöbb film képsebessége 24 képkocka/másodperc, a tévéműsoroké 25, 30, 50 vagy 60 képkocka/másodperc, és már vannak – illetve lesznek – magas képsebességű (HFR) tartalmak másodpercenként 100, 120 képkockával. QMS funkció nélkül a médialejátszó HDMI kimenetén a képsebesség változása új „kézfogás” (Handshake) folyamatot indít el a hozzá csatlakozó képmegjelenítővel, amit a néző úgy érzékel, hogy néhány másodpercig elsötétül a képernyő – ez a „HDMI bonk” (kimaradás). A videojel továbbítása akkor folytatódik, ha ez a kézfogás befejeződött. A QMS funkció ezt a várakozási időt és a sötét képernyőt küszöböli ki, és a lejátszás zökkenőmentesen folytatódhat – feltéve, hogy a videojel felbontása vagy dinamikaformátuma nem változik.

A QMS funkcióval és képsebesség-illesztéssel rendelkező médialejátszó – mint amilyen az Apple TV 4K (2022) – HDMI kimenetén az adott pillanatban nézett tartalomhoz igazodik a videojel képsebessége és ha ezt az ugyancsak QMS funkcióval felvértezett 2023-as LG OLED TV fogadja, akkor a megjelenítés zavartalan lesz.

A QMS funkciót már a HDMI 2.1 részeként bejelentették, de sokáig nem került be egyetlen termékbe sem, mivel az opcionális, vagyis a készülékek vagy támogathatják, vagy nem – ez a gyártótól függ. A zavartalan, kimaradás nélküli kép csak akkor biztosítható, ha a lejátszási láncban lévő összes készülék támogatja a QMS-t. Vagyis a médialejátszó, esetleg az AV vevőerősítő vagy soundbar, és végül a TV illetve  projektor is.

A Heise online figyelt fel rá, hogy az LG Electronics sajtóközleményében „Quick Media Switching Variable Refresh Rate” (QMS-VRR) elnevezéssel emlegeti a funkciót, és ennek oka van. A cikk szerint ugyanis a 2021 végén bejelentett HDMI 2.1a szabvány keretében úgymond „pontosították” a funkciót, mivel a 2.1-es specifikáció túl sok teret hagyott a gyártói értelmezéseknek. Jeff Park, a HDMI Licensing műszaki igazgatója ugyan megerősítette, hogy a QMS-t kétszer adták meg, de szerinte a QMS technikai megvalósítása nem változott a HDMI 2.1a esetében a HDMI 2.1-hez képest, mert akkor is, mint most, az a VRR funkción alapul.

A HDMI konzorcium – mely a QMS-t most már előszeretettel „QMS-VRR” elnevezéssel illeti – azonban elkésett, mert a 2.1-es specifikáció nem kellően pontos megfogalmazása alapján a chipgyártók másként közelítették meg a QMS megvalósítását – esetenként VRR nélkül. Jeff Park szerint is nyilvánvaló azonban hogy a QMS nem volt egyértelműen definiálva az eredeti HDMI 2.1 specifikációban, és a legtöbb AV vevőerősítőhöz HDMI chipeket gyártó Nuvoton hibásan implementálta a QMS-t a chipjeiben. Ráadásul a problémára valószínűleg nincs megoldás: A mostani ismeretek szerint a jelenlegi chipek QMS implementációja nem javítható  firmware-frissítéssel. A Nuvoton ráadásul csak 2026-ban tervezi a HDMI chip következő felülvizsgálatát, addig nem lesz helyesen implementált QMS-sel ellátott processzora.

A gyakorlatban ez most azt jelenti, hogy az Apple TV 4K (2022) és a 2023-as LG OLED TV helyes és hitelesített HDMI 2.1a QMS implementációja nem fog működni a Denon, Marantz és Yamaha AV vevőerősítők HDMI 2.1 csatlakozásán keresztül történő jelátvitel esetén. Nincs más megoldás, mint a QMS-VRR támogatással rendelkező médialejátszókat közvetlenül a QMS-VRR támogatott TV-khez csatlakoztatni, és a hangot a TV eARC csatlakozóján keresztül visszavezetni az AV vevőerősítőnek.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .