HDMI 2.1: hibás chipek az új AV vevőerősítőkben

Az új HDMI 2.1 kompatibilis AV vevőerősítők sorába kerültek hibás chipek, melyek miatt azok nem továbbítják a 4K/120Hz HDR jelet a TV-nek, az Xbox Series konzoltól illetve az Nvidia RTX 30 szériájú grafikus kártyától.


Idén megjelentek az első HDMI 2.1 specifikációnak megfelelő csatlakozást ígérő AV vevőerősítők, erősítők és processzorok. Az elmúlt hónapokban bejelentett Denon 2020-as X szériájú, AVR-S960H, AVC-A110, Marantz 2020-as SR szériájú, NR1711, AV7706 és a Yamaha RX-V6A, RX-V4A AV komponensek új HDMI verziónak megfelelő videointerfészükkel éppen az idén piacra kerülő új generációs Microsoft Xbox Series X/S, Sony PlayStation 5 (PS5) játékkonzolok és az Nvidia RTX 30 szériájú grafikus kártyák csatlakoztatására kellene késznek lenniük. Ez utóbbiak 4K, 120 képkocka/sec (röviden 4K120) vagy akár 8K (8K60) felbontású és képsebességű, teljes színfelbontású és nagy dinamikatartományú (HDR) videojeleit kellene az AV komponenseknek HDMI 2.1 csatlakozóikon keresztül továbbítaniuk a megjelenítésükre alkalmas TV-k felé . Nos, úgy tűnik, hogy ebbe csúszott hiba.

A német c’t számítógépes magazin beszámolója alapján a chipgyártó Panasonic Solutions (amit időközben átvett a Nuvoton Technology) feltételezett hibája miatt a jelenlegi ismeretek szerint a fent felsorolt Denon, Marantz és Yamaha HDMI 2.1 kompatibilis AV komponensek nem képesek bizonyos forráskészülékektől származó nagy felbontású videók hibátlan átvitelére a TV-re. A TV képernyője a HDMI 2.1 jeltovábbítás hibája miatt elsötétül.

A problémát először egy gyártás előtti Xbox Series X modellel észlelték, amin a „Dirt 5” autóverseny játék futott és közvetlen csatlakoztatva egy LG OLEDCX9 TV-hez zavartalanul jelent meg annak képe 4K120 HDR képminőséggel. Az elvileg HDMI 2.1 kompatibilis Denon AVR-X2700H AV vevőerősítőn keresztül viszont nem lehetett továbbítani ezt a képminőségű videót. A végleges hardveren alapuló Xbox Series X tesztmodellel csak olyan felbontásokban volt lehetséges problémamentesen videojelet továbbítani az erősítőn át a TV-be, amihez nincs szükség HDMI 2.1-re.

Hasonló problémák merültek fel egy Nvidia RTX-3080 videokártyával is – AV vevőerősítőn keresztül csatlakoztatva a TV-hez az nem biztosított 4K120 felbontású és HDR felbontású képet. A PS5 játékkonzollal még nem tudták ellenőrizni, hogy fellép-e ugyanez a probléma.

A heise online cikke szerint, mivel a Yamaha ugyanezt a chipkészletet alkalmazza, ezért termékeit valószínűleg ugyanúgy érinti a probléma, ahogy a jelenleg még fejlesztés alatt álló AV komponenseket is, köztük a Yamaha Avantage szériájú modelljeit, és állítólag az Onkyo/Pioneer és a Sony is vásárolt a szóban forgó Panasonic Solutions HDMI chipekből, bár az utóbbi cégek még nem jelentették be újabb AV vevőerősítőiket.

A c’t magazin állítólag azt az információt kapta számos iparági bennfentestől, hogy a Panasonic Solutions a HDMI 2.1-ben bevezetett „Fixed Rate Link” (FRL) átvitel megvalósításánál követett el hibát, amit nem lehet kijavítani firmware-frissítéssel. A c’t említett cikke részletezi mindezt, és feltételezi, hogy a hibátlan cserechipek szállítása a jövő év közepéig is eltarthat.

A hírrel kapcsolatban az érintett cégek már reagáltak is a hibás HDMI chipkészlet kapcsán. Ezeket az Audioholics közli.

A Sound United hivatalos reagálása szerint: „Néhány új 4K/120Hz kimenetet támogató játékforrás készülék nem biztos, hogy teljesen működik a Denon (vagy Marantz) 8K AVR-ekkel (AV vevőerősítőkkel). Az inkompatibilitási probléma az eszközök közötti HDMI chipkészletek nem illeszkedése miatt észlehető. Ha az érintett rendszert a 8K HDMI bemeneten át csatlakoztatja az AVR-hez és 4K/120Hz-es kimenetre állítja, valamint az AVR 4K jelformátum (Signal Format) „8K Enhanced” opcióra van állítva, akkor előfordulhat, hogy nem látja a rendszer forrásvideóját a képernyőn, és lehet, hogy nem hallja a rendszer AVR-en feldolgozott forráshangját. Ez a probléma csak akkor jelentkezik, ha a 4K/120Hz-et támogató képmegjelenítőt használ.

Jelenleg tovább vizsgáljuk a kérdést, és egy későbbi időpontban állandó megoldást kínálunk. Eközben szeretnénk néhány megoldást kínálni a probléma megelőzésére a jelenhelyzetben:

Csatlakoztathatja a rendszert közvetlenül a képmegjelenítőhöz a HDMI-n keresztül, a display ARC/eARC funkcióját alkalmazva, a natív hangot az AVR-be visszavezetve, az AVR és a display közötti csatlakoztatott HDMI kábelt használva. Ez lehetővé teszi a felhasználóknak a forrásból küldött natív hangformátum dekódolását. Ezzel a módszerrel a display CEC/ARC opcióját be kell kapcsolni, csakúgy, mint az AVR HDMI Control és/vagy az AVR ARC opcióját. Az AVR-ben ez az opció a grafikus felhasználó kezelőfelület „Video – HDMI beállítása” alatt található.

Egy másik megoldás az, ha a forrásvideó kimenetet 4K/60Hz-en hagyja vagy váltja 4K/120Hz helyett, amíg nem áll rendelkezésre végleges megoldás. Ez biztosítja a megbízható kommunikációt a forrás, az AVR és a display között. A forrás alapértelmezetten 4K/60Hz kimenetre van állítva, ha a dobozból kivéve nem kezdeményezett változtatást, akkor nem kell semmit sem tenni.

Elnézést kérünk ezért a kellemetlenségért, és fáradhatatlanul dolgozunk jelenleg egy állandó megoldás kiadásáért, hogy AVR-jével élvezhesse a 4K/120Hz élményt a legújabb források használatával. Hamarosan frissítjük az állandó megoldás ütemtervét. Türelmét nagyra értékeljük.”

A Yamaha sokkal szűkszavúbb reagálás így szól: „Miközben teszteljük és feltárjuk az új játékrendszer-képességeket és a legújabb HDMI specifikációt, weboldalunkon nyújtunk útmutatást, hogy segítsük az új és a jövőbeni ügyfeleket a legújabb AV vevőerősítőink kompatibilitása kapcsán. A közeljövőben minden bizonnyal újdonságokkal szolgálunk.”.

Joggal merül fel persze sokakban a kérdés: hogy fordulhat mindez elő? Egy ilyen hibát jóval a készülékek piaci megjelenése előtt fel kellett volna tárni. Erre hivatott elvileg a szabványt felügyelő HDMI Forum termékek – legalábbis a HDMI kábelek – megfelelőségét ellenőrző „HDMI Authorized Testing Center (ATC)”, azaz minősített HDMI tesztközpontja, de nyilvánvaló, hogy a chipkészlet fejlesztője és az azokat beépítő termékgyártók sem kellő mélységben teszteltek.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .