Kalifornia a TV-k hatékonyabb energiafelhasználását követeli meg

1. Oldal

2011-től Kaliforniában csak meghatározott energiafogyasztási követelményeknek eleget tevő TV-k hozhatóak forgalomba, ami kihathat a TV technológiák fejlődésére, versengésére és leginkább a plazma TV gyártókat állítja komoly kihívás elé.

A héten a California Energy Commission vagyis a Kaliforniai Energia Bizottság (Bizottság) egységesen szavazott a TV készülékek energiahatékonysági szabványának bevezetéséről. Eszerint 2011-től csak a szabványnak megfelelő TV-k kerülhetnének forgalomba az USA gazdaságilag legerősebb államában. A 147 centis (58 inch) és kisebb képátlójú készülékekre vonatkozó előírás 2013-tól tovább szigorodik.

TV_vetel.jpg
A kaliforniai háztartások elektromos energiafelhasználásának egyre nagyobb részét teszi ki a mind több és mind nagyobb képméretű síkpaneles TV-k növekvő mértékű használata miatt évi 8%-kal emelkedő elektromos fogyasztás. A döntéshozók szerint a TV-kre vonatkozó szabvány bevezetésére azért van szükség, hogy a fogyasztók villanyszámláját és a környezeti terhelést is csökkentve energia-megtakarítást lehessen elérni. A Bizottság úgy becsüli, hogy a szabályzással megtakarítható 6.515 gigawattóra elektromos energia 864.000 család otthonának ellátására elegendő, az első 10 évben 8,1 milliárd dollárt (kb. 1.460 milliárd Ft) spórol meg a fogyasztóknak, és szükségtelenné teszi egy nagy erőmű megépítését.

A környezetvédők remélik, hogy az évi 4 millió TV felvevőpiacának számító Kalifornia példáját követ majd a többi állam és a szövetségi szabályzás is, ami már az USA-ban eladott évi több mint 35 millió TV piacára és így a gyártók fejlesztéseire is hatással lehet. Ez a várakozás nem alaptalan, mert a gépkocsik és teherautók üzemanyag-fogyasztására vonatkozó szigorú kaliforniai szabványok az autógyártókat is rákényszerítették a hatékonyabb járművek előállítására az egész USA-ban.

A Consumer Electronics Association viszont azért lobbizik, mert szerintük a szabályzás feleslegesen sújtja az újításokat, korlátozza a vásárlók választási lehetőségeit, ezért magasabb árakat eredményez majd, s mivel a fogyasztók egyszerűen más államokból és az interneten veszik majd meg a TV-ket, ezért rossz a kaliforniai kereskedőknek, munkahelyek megszűnését és az állam adóbevételeinek kiesését is okozza. A Bizottság mindezt határozottan cáfolja, mondván a 2011-ben kötelezővé váló szabványnak már most több mint 1000 a piacon lévő TV modell felel meg.

A szabvány 2011. január 1-től életbelépő követelménye szerint felbontásúktól és technológiájuktól függetlenül a TV-k készenléti állapotban maximum 1W, bekapcsolva pedig a képernyő nagyságától függően négyzet-inchenként (6,45 négyzetcentiméter) maximum 0,2W plusz 32W teljesítményt fogyaszthatnak. 2013. január 1-től a képernyő minden négyzet-inchére maximum 0,12W plus konstans 25W teljesítmény felvétele engedélyezett. Mindez azt jelenti, hogy például egy 107 centis (42 inch) TV legfeljebb 183W, 2013-tól pedig már csak 115W teljesítményt használhatnak fel. A TV gyártók által elfogadott szabványt alkalmaznak a készülékek által felvett teljesítmény mérésénél, és a külső megvilágítást érzékelő modelleknél még ezt is figyelembe veszik.

A szabvány követelményeit az LCD TV-k gyártói könnyen teljesítik, ha új kis fényszórású optikai filmet illetve hatékonyabb, például LED-es háttérvilágítást alkalmaznak. A plazma TV-k gyártóinak viszont jóval többet kell javítaniuk készülékeik fényhatásfokán, amit új foszforok, jobb gázkeverékek használatával, új cellafelépítéssel és optimalizált elektronikus meghajtó elektronikával érhetnek el.

Kapcsolódó linkek:

Energia-hatékonyságot javító optikai filmek LCD TV-khez a 3M-től
Az új ENERGY STAR szabályok kihathatnak a jövő TV-ire
A plazmatévék állítólagos európai betiltásáról
Sok plazma TV felel meg az ENERGY STAR követelményeinek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .