LG: két év múlva kész a 2 méternél nagyobb 8K OLED TV

2019-ben már 203 centinél (80”) nagyobb 8K felbontású OLED TV paneleket tervez gyártani az LG Display, 2020-ban pedig kész lehet az első feltekerhető OLED és lesznek kisebb, 102–124 centis (40-49”) panelek is.


Az LG Display 2017 Europe OLED Day elnevezésű rendezvényéről közöl képes beszámolót a CNET France. A piacon lévő OLED TV panelek gyártójának menetrendje szerint jövőre még nem várhatóak lényeges újdonságok 2017-hez képest. Vagyis maradnak a 140–164 centis (55-77”) OLED TV-k, melyek között egyre nagyobb arányban lesznek falra tapadó Wallpaper, valamint a hangot a panel rezgésével keltő Crystal Sound OLED TV-k. 2019-től kezdődően azonban nagy dolgokat tervez a cég.

Ahogy az a fent említett cikkben szereplő képen látható, az LG Display 2019-ben 203 cm-nél (80 hüvelyknél) nagyobb képátlójú, 8K felbontású OLED TV panelt tervez gyártani. Kérdéses, hogy 8K tartalmak hiányában van-e értelme egy ilyen TV-nek, de ha igen, akkor a képernyőnek elég nagy méretűnek kell lennie, hogy ésszerű távolságból valóban élvezhető legyen a 4K-nál is négyszer nagyobb felbontás.

A cég 2019 végétől vagy 2020 elejétől kisebb méretű, 102–124 centis (40-49”) paneleket is gyárt majd, és várakozásai szerint 2020-ban bemutatja az első olyan összetekerhető OLED paneleket, amelyek rendkívül rugalmas és tartós képernyőkként új típusú termékeknek és felhasználási lehetőségeknek nyitnak utat. A jövő átlátszó valamint hajlékony és átlátszó OLED paneleket is tartogat, de ezeket elsősorban ipari alkalmazásokhoz tervezik.

Ezen újítások zömét az LG új 10,5 generációs OLED gyára teszi majd megvalósíthatóvá, ahol egy újfajta oxidalapú tranzisztor hordozóra készül átállni a cég, amivel többek között a 8K felbontás is megvalósíthatóvá válik. Az LG Display az OLED TV panelek gyártásának költségét új üveghordozóval, a tintasugaras nyomtatási technika bevezetésével és a most használt alsóról felső emisszióra történő átállással igyekszik elérni. Az utóbbi azt jelenti, hogy a mostani fémkapszulázott alsó fényemittáló rendszert – amiben a részpixel áramkörök blokkolása fénykibocsátási veszteséget okoz – felváltanák egy 10%-kal jobb résarányú így jobb felső fénykibocsátású színszűrő üveghordozó kapszulázott rendszerrel.

Az LG Display fejlesztési ütemterve azért is fontos, mert egyedüli panelgyártóként egyelőre minden piacon lévő OLED TV-be a cég termékei épülnek, és minden bizonnyal meghatározó szerepet töltenek be a jövőben is.

Kapcsolódó linkek:

LG: jövőre bővülő OLED TV panelgyártás új technológiával
LG: beruházás a jelenlegi legfejlettebb OLED panelgyártásba
LG: 2020-ban már lesz 55 és 75 inches feltekerhető OLED TV

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .