Toshiba RD-A1 HD-DVD rekorder 1 TB merevlemezzel

1. Oldal

A Toshiba bemutatta, és július 14-től már el is kezdi forgalmazni az RD-A1 típusjelű HD-DVD rekordert egyelőre Japánban.
A Toshiba RD-A1 igazi monstrum, de mindenekelőtt a világ első HD-DVD rekordere. A nagyfelbontású videoműsor azonban nemcsak az egyrétegű (15GB) HD DVD-R vagy kétrétegű (30GB) HD DVD-R DL lemezekre rögzíthető (HDVR módban), hanem az 1TB (Tera Bájt) beépített merevlemezre is. Az eddig említetteken kívül a felvevő támogatja a DVD-RAM, DVD-R/RW/R-DL lemezformátumokat is. A lejátszható lemez és médiaformátumok között természetesen ott a HD DVD-Video, a DVD-Video, az audio CD, CD-R/RW lemezre írva is.

Toshiba_HD-A1_front+taviranyito.jpg
Az RD-A1-ben több vevőegység (tuner) is működik – az egyik a Japánban használatos „Hi-Vision” nagyfelbontású digitális adásokat is fogja, egy másik a földi-sugárzású analóg TV műsorokat – s mindkettőről egyidejűleg is lehet felvételt készíteni. A felvétel MPEG2 videojel tömörítéssel kerül a lemezekre, mivel a digitális adások adatfolyama így közvetlenül rögzíthető. A hatalmas HDD-n akár 92 óra nagyfelbontású műsor fér el.

Toshiba_HD-A1_csatik.jpg
A hálózati interfészen keresztül akár internetes keresőn keresztül is programozható az RD-A1, ráadásul a készülék megfelel a DMLA specifikációnak is, így hálózaton keresztül is van mód hang- és képátvitelre.

Míg a Toshiba első, már piacon lévő HD-DVD lejátszói csak 1080i videojel formátum lejátszására képesek, addig az RD-A1 HDMI kimenetén keresztül már a teljes nagyfelbontású 1080p (progresszív képfrissítésű) jel is kinyerhető.

A készülék terjedelmes hátlapján minden szükséges videó és audió csatlakozó megtalálható. Az előlapon lévő számos bemenet között DV is akad. Beépített a Dolby Digital, Dolby Digital Plus, DTS-HD surround 5.1-csatornás és a Dolby TrueHD 2-csatornás formátumok támogatása. Ezek analóg kimeneten és a HDMI csatlakozón keresztül 5.1-csatornás LPCM formátumban is kinyerhetőek az RD-A1-ből.

A 457mm széles, 159mm magas, 408mm mély és több mint 15 kilós RD-A1 ára 398.000 JPY, ami mostanság hozzávetőleg 770.000 Ft-nak felel meg. Szép summa!

HD-DVD-R_DL.jpgAzért, hogy legyen mire felvenni az RD-A1-val, a Mitsubishi július közepétől el is kezdi árusítani az első kétrétegű HD DVD-R DL lemezeket is 2.000 jen (kb. 3.900 Ft) darabáron.

Kapcsolódó linkek:

Samsung: már az üzletekben az első Blu-ray Disc lejátszó
A Sony és a Pioneer is később jelenik meg első Blu-ray Disc lejátszójával
Sony: a PlayStation 3 november 17-től lesz kapható
Sony: az első műsoros Blu-ray lemezek csak júniusban
Toshiba: sikeres HD-DVD start az Egyesült Államokban
Később kerül piacra az első Blu-ray Disc lejátszó
Japánban már kapható a világ első, Toshiba gyártmányú HD DVD lejátszója
DLNA hogy mindent összeköthessünk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .