IAMF: 2024-ben már TV-k és a YouTube is támogatják a térhangformátumot

A CES 2024-en kiderült, hogy a Dolby Atmos jogdíjmentes alternatívájának szánt IAMF térhangtechnológia már 2024-ben megjelenik TV-ken, a YouTube-on és máshol is.


Tavaly jelentették be a Samsung és Google közös fejlesztésű jogdíjmentes Immersive Audio Model and Formats (IAMF) térhangtechnológiáját. A Dolby Atmos és DTS:X térhangformátumok versenytársának szánt IAMF olyasfajta szerepet tölt be, mint HDR videoformátumoknál a Dolby Vision ellen kieszelt HDR10+.

IAMF-2024-Samsung-Google

A Samsung iparági szakembereknek beszámolt az IAMF-fel kapcsolatos terveiről is a CES 2024 kiállításon. Chris Chinnock (Insight Media) szerint a cég megerősítette, hogy a térhangformátum támogatása még ebben az évben elkezdődik szórakoztatóelektronikai készülékekben és streamingszolgáltatásokban egyaránt.

Az IAMF – aminek feltehetően találnak majd egy a fogyasztók körében elfogadhatóbb nevet – tehát támogatott lesz a 2024-es Samsung TV-kben és soundbar hangrendszereken. Még az is lehet, hogy néhány korábbi Samsung készülék is frissíthető az új hangformátumra, de a cég erről nem nyilatkozott.

A Google érdekeltségébe tartozó YouTube is 2024-re tervezi az IAMF tartalmak bevezetését. A YouTube jelenleg sem a Dolby Vision sem a Dolby Atmos formátumot nem támogatja, sőt az olyan böngészők, mint a Chrome csak sztereó hangot nyújtanak.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy az Alliance for Open Media (AOMedia) szövetség szabványként befogadta az IAMF-et. A szervezet alapítói között pedig olyan cégek vannak, mint az Amazon, az Apple, az ARM, a Google, az Intel, a Meta, a Microsoft, a Mozilla, a Netflix, az Nvidia és a Samsung.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .