JOLED: csőd miatt felhagy az OLED panelek gyártásával

A Panasonic és a Sony OLED kutatásfejlesztésének összevonásával 2015-ben létrejött JOLED csődvédelembe menekült, és kivonul az OLED panelek gyártásából.


A 2014-ben bejelentett és 2015-ben a Panasonic, a Sony, a Japan Display és egy japán kormányzati befektetési alap az INCJ partnerségével megalapított vegyesvállalat, a JOLED Inc. az OLED panelek fejlesztésének, tömeggyártásának és kereskedelmi hasznosításának céljával jött létre.

JOLED OLED üzem

A Nikkei beszámolója szerint a JOLED március 27-én jelentette be, hogy csődvédelmet kért a tokiói kerületi bíróságon. A cég összes tartozása 33,7 milliárd jen (90,7 milliárd Ft) és jelenlegi legfőbb részvényese 57%-os részesedéssel az INCJ, mely 139 milliárd jen (kb. 374 milliárd Ft) hitelt és befektetést folyósított a panelgyártónak, de most úgy döntöttek, hogy leállítja annak támogatását.

Hiába játszottak élenjáró szerepet japán cégek az OLED displaytechnológia fejlesztésében, a dél-koreai riválisok gyorsabban hajtották végre a piacok megszerzéséhez szükséges nagyszabású beruházásokat. A JOLED főleg a kis- és közepes képernyőméretekre fókuszált, mivel az LG Display és a Samsung Display a TV-kben illetve az okostelefonokban használt OLED panelek piacára koncentrálnak és uralják is azokat.

2020-ban a JOLED és a kínai CSoT szövetségre léptek a nyomtatással előállított nagyméretű TV-s OLED panelek közös fejlesztésének megkezdésére, és ennek keretében a TCL panelgyártója, a CSoT tőkeemelésével részesedést is szerzett a JOLED-ben. 2021 végén a TCL-CSoT már be is mutatott egy tintasugaras nyomtatással előállított 164 centis (65”) 8K OLED panelt. Nem tudni, hogy a JOLED csődje miként érinti a TCL nyomtatott OLED TV-k jövőbeli fejlesztését,

A JOLED főleg számítógépekben és például professzionális monitorokban használt közepes méretű paneleket gyártott. Az utóbbiakat építik az LG UltraFine OLED Pro valamint az Eizo, az Asus és más márkák OLED monitoraiba, melyeket a magas műszaki követelményeket támasztó tartalom-előállítás során használnak. Ezekbe a monitorokba a jövőben valószínűleg más OLED panelt kell majd találni.

A Nikkei riportja szerint a JOLED és az Apple beszállítója, a Japan Display szerződést kötöttek arról, hogy az utóbbi átveszi a becsődölt cég mintegy 100 alkalmazottat foglalkoztató technológiai és fejlesztési tevékenységét valamint szellemi tulajdonát és know-how-ját is. A JOLED ugyanakkor bezár két üzemet Japánban, és mintegy 280 alkalmazottat bocsát el, mivel kivonul az OLED panelek gyártásából és értékesítéséből.

A JOLED csődjét egyebek mellett az okozta, hogy a tömeggyártás beindítására vonatkozó terveit 2020-ban hátráltatta a koronavírus-járvány, majd a gyártósorok 2021 tavaszi megnyitását súlyosbította a globális chiphiány és a járvány okozta piaci folyamatok is tovább nyújtották a krónikus veszteségeket. 2022 márciusára a cég adósságai meghaladták a vagyonát.

Nemrégiben az LG Display és a Samsung Display is megkezdte a közepes méretű OLED panelek sorozatgyártását monitorokhoz.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .