Jönnek a Dolby Vision formátumú Warner Brothers filmek

1. Oldal

A tavalyi CES 2014-en jelent meg először, idén pedig már mozikat is épít rá a Dolby és otthon is megtapasztalható lesz az első nagydinamikájú és széles színtartományú Dolby Vision formátumú filmek élménye, persze csak arra alkalmas TV-ken.


Az idei CES kiállításon sok szó esett a nagy dinamikatartományú (High Dynamic Range – HDR) és a széles színskálájú (Wide Colo Gamut – WCG) videó tartalmakról és az azok megjelenítésére alkalmas TV-kről. A HDR és WCG képmegjelenítést szolgáló Dolby Vision képtechnológia egy éve ismert, és az iparági szereplők részvételével mostanság megalakuló szövetsége, az UHD Aliance készül a technológia szabványosítására.

Dolby_Vision_CES2015.jpg
A Dolby Vision segítségével az eddigi HD és 4K videót kiegészítve, a tartalom- és TV gyártók „drámaian más vizuális élményt – elképesztő fényerőt, páratlan kontrasztot és magával ragadó színeket” kínálhatnak a nézők számára. A HDR és WCG kép megjelenítéséhez az eddigieknél egyelőre csak drágábban előállítható képernyők sokkal fényesebb fehéret, mélyebb feketéket és szélesebb színtartományt produkálnak. A legtöbb mai TV fényerejéből maximum 400 cd/m² felületi fényességre futja, de a Dolby Vision ennek akár tízszeresét 4.000 cd/m²-t követel meg a kép bizonyos részleteinek, például a nap fényes korongjának a megjelenítéséhez. A szélesebb színtér előállításához OLED paneltechnológia vagy az LCD megvilágításához kvantumpötty technológia alkalmazásával lehetséges. Ezek jelentős változások, és az új TV-k idén már kaphatóak lesznek.

Rövidesen lesznek tehát már megfelelő mozik és TV-k, így elérkezett a Dolby Vision ideje, ami egy a tartalom előállításától a terjesztésen át a képelőállításig terjedő teljes megoldást kínáló formátum. A Dolby ehhez elnyerte a hollywoodi stúdiók, az online tartalomszolgáltatók és a TV gyártók együttműködését.

Még a CES 2015 alatt napvilágot látott a bejelentés, hogy a Dolby Laboratories, Inc. és a Warner Bros. Home Entertainment első Dolby Vision formátumban készülő 4K filmjei között olyan kasszasikerek lesznek, mint a A holnap határa (Edge of Tomorrow), A vihar magja (Into the Storm) és A Lego-kaland (The Lego Movie), melyek megjelenése már 2015 első negyedévére várható.

A három film feltehetőleg először Dolby Cinema mozikban lesz látható, de később feltehetően megjelenhet a Netflix 4K HDR filmkínálatában is, mivel a legnagyobb online filmkölcsönző támogatni fogja a Dolby Vision formátumot és a többi HDR szabványt.

HTMLON
HTMLOFF
Kapcsolódó linkek:

Hollywood és a TV ipar összefog a működő 4K tartalmakért
Dolby Cinema: ez lehet a jövő mozija
Dolby Vision: a jövő fényes, kontrasztos, színgazdag képe

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .