Netfix: már nagydinamikájú 4K tartalmak is lesznek 2015-ben

1. Oldal

Tavaly óta elérhető 4K tartalmai mellett a Netflix idén már HDR 4K, azaz nagy dinamikatartományú 4K tévésorozatokat és filmeket is kínál, és „Netflix Recommended TV” címke jelöli majd az alkalmas TV-ket.


A Netflix sokat tesz a tartalomterjesztés megújításáért. A világ legnagyobb és idén tovább bővülő online videó kölcsönzője először 2014-ben tett elérhetővé 4K tartalmakat, bár még elég korlátozott kínálattal.

Idén a Netflix a 4K tartalmakat, a képminőséget új szintre emelő (High Dynamic Range – HDR), azaz magas dinamikatartománnyal egészíti ki. A HDR-t a tartalmat előállító stúdiótól a TV-ig a lánc minden elemének támogatnia kell. A HDR az arra alkalmas TV-n mélyebb, gazdagabb képet nyújt sötétebb feketék és fényesebb fehérek megjelenítésével.

A Netflix a HDR tartalmakat extra rétegként adja hozzá a 4K adatfolyamhoz. Ha valakinek az először 2015-ben megjelenő HDR-t támogató UHD TV-je van, akkor az jelzi a szolgáltatónak, hogy HDR 4K réteget továbbítson, de ha nem ilyen a készüléke, akkor csak az eddigi 4K réteget kapja.

A maga gyártotta Kártyavár (House of Cards) és Marco Polo TV sorozatok újabb epizódjainak HDR-ben történő elkészítése mellett a Netflix más stúdiók, így például a Sony HDR tartalmaira és a korábbi filmek HDR átdolgozásaira is számít.

A HDR kép előállításához új TV-kre van szükség, amelyek képernyője az eddigieknél jóval magasabb fényerejű és ez a fényerő kellő pontossággal szabályozható a képernyő minden helyén. Erre csak azok a LED mátrix háttérvilágítású LCD TV-k képesek, amelyek néhányszáz zónában helyileg tudják szabályozni a képernyő fényerejét, illetve az OLED TV-k, amelyek minden képpontja szabályozható. Jelenleg az UHD Aliance és a Dolby Vision határoz meg előírásokat a TV felületi csúcsfényességére, az előbbi 1.000 – 1.500 cd/m²-t, az utóbbi 4.000 cd/m²-t említ, mely utóbbit csak sokkal drágábban lehet egy TV-ben megvalósítani. A Netflix HDR kezdetben mindkét előírásnak megjelel majd, az LG, a Samsung és a Sony pedig támogatja majd a Netflix HDR 4K adatfolyamokat.

A Netflix a HDR 4K tartalmakat 18 Megabit/sec adatátviteli sebességgel tervezi továbbítani HEVC tömörítéssel, míg a standard 4K-hoz 15,6 Megabit/sec-et használ. HDR Full HD tartalmak is továbbíthatóak lehetnének 10 Megabit/sec alatti sávszélességen, de a Netflix még nem döntött, hogy kínál-e majd ilyeneket.

A 4K és a HDR után a Netflix a szélesebb színtartomány (talán a Rec.2020) támogatását tervezi, de nem 2015-ben. A magas képfrissítés (High Frame Rate – HFR) is szerepel a tervek között, de jelenleg kevés ilyen film van illetve készül.

A Netflix azért igyekszik élen járni a technológiai fejlesztésekben, mert be akarja bizonyítani, hogy az online videó adattovábbítás rugalmasabban képes alkalmazkodni a TV gyártók terveihez. Rövidesen megújul a Smart TV-s Netflix alkalmazások kezelőfelülete is.

Netflix_Recommended_TV.jpg
A Netflix idén márciustól az USA-ban egy „Netflix Recommended TV” címkével jelzi a fogyasztók számára, hogy a készüléken az alkalmazás kellő gyorsasággal és zökkenőmentesen működik. Egy Ultra HD TV csak akkor kapja meg a címkét, ha azon a Netflix 4K streaming is támogatott.

Kapcsolódó linkek:

Hollywood és a TV ipar összefog a működő 4K tartalmakért
A Netflix vezére szerint 2030-ra vége a TV műsorterjesztésnek
A Netflix jelentős bővülést tervez 2015-ben
Több európai országban is elkezd szolgáltatni a Netflix
Dolby Vision: a jövő fényes, kontrasztos, színgazdag képe
A Netflix 2014-ben kezdi a 4K tartalmak online terjesztését
Milyen is lesz az Ultra High Definition TV azaz UHDTV

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .