YouTube 4K videók VP9 tömörítést támogató 2015-ös TV-ken

1. Oldal

Egy éve a CES 2014-en mutatta be a Google a VP9-et és a vele tömörített YouTube 4K videót egy Smart TV-n, az idei LG, Philips, Samsung, Sharp és Sony TV-k már képesek lesznek a YouTube 4K adatfolyamok kezelésére.


A legtöbb iparági szereplővel szemben a Google úgy döntött, hogy a képadatok hatékonyabb tömörítésére és továbbítására nem a HEVC-t, hanem saját VP9 eljárását választja. Így a TV-ken a YouTube 4K videók adatfolyamaihoz az utóbbit kell használni.

Sony android TV YouTube 4K támogatással
Sony android TV YouTube 4K támogatással


A tavalyi CES 2014-en a Google büszkén jelentette be, hogy néhány TV gyártó támogatja a VP9-et, de az igazság az volt, hogy ezek mind csak demonstrálták, de nem valósították meg a technológiát. Ez változik meg 2015-re, mivel a legtöbb idei Smart TV támogatja majd a HEVC-t és VP9-et is.

Ez azt is jelenti, hogy először ezeken a TV-ken lehet majd közvetlenül 4K felbontású YouTube videókat megnézni elég gyors internetkapcsolaton keresztül. A YouTube-on már most rengeteg 4K tartalom van fenn és minden héten több ezer órányi kerül feltöltésre a GoPro, a RED és más kamerák tulajdonosai jóvoltából. A CES 2015 kiállításról szóló beszámolók szerint az ott látott YouTube 4K tartalmak nagyon jól néztek ki.

A VP9 mellett a Google HEVC támogatást is kínál az Android TV készülékeken, ami azt jelenti, hogy az összes Philips, Sharp és Sony Android TV-n is. A Google Nexus Player Android TV doboz támogatja ugyan a VP9-et, ami a 1080p videók átvitelében is hasznos, de a 4K felbontást nem. A VP9-et állítólag támogatják majd a Samsung és az LG készülékei is, de a Panasonic még nem erősítette meg ugyanezt. A Googleelmondása szerint 26 partner kínál majd VP9 kompatibilis termékeket 2015-ben.

Kapcsolódó linkek:

Sony: új 4K Ultra HD BRAVIA LCD TV-k Android TV-vel
Már a Vimeo is kínál 4K tartalmakat
YouTube: már másodpercenkénti 48 és 60 képkockás videóval
Google Nexus Player: az első készülék Android TV-vel
Ultra HD-t és HEVC-t is támogat az Android 5.0 és az Android TV
Megújuló YouTube alkalmazás okos TV-kre médialejátszókra
Android TV: a Sony, a Sharp és a Philips kész a platformra
YouTube: 4K demóvideók a CES-en TV gyártói támogatással
YouTube: már most VP9 tömörítésűek a 4K videók

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .