Képernyők Ultra HD logóval UHDTV színtér nélkül (Frissítve)

1. Oldal

A DIGITALEUROPE iparági szövetsége az IFA2014 kiállításra időzítve jelentette be a fogyasztókat tájékoztató Ultra HD logót az alkalmas készülékek megjelölésére.


Korábban az EICA európai iparági szervezet dolgozta ki a HD-ready és a HD-ready 1080p termékmegjelöléseket, amelyek segítségével a vásárlók tudhatták, hogy egy síkpaneles TV vagy más képmegjelenítő készülék milyen felbontásnak megfelelő képet tud előállítani. Ugyanezt a célt tűzte ki célul az EICA örökébe lépett európai érdekképviseleti szövetség, a DIGITALEUROPE az 4K Ultra HD felbontású szórakoztatóelektronikai képmegjelenítők kapcsán.

DIGITALEUROPE_Ultra HD logo.jpg
A szervezet szeptember 5-el, az IFA2014 kiállítás nyitónapjával egy időben útjára bocsájtotta az Ultra HD megjelölési programot és közzétette licencmegállapodást. Ebben megtalálható, hogy milyen alapvető követelményeknek kell megfelelnie egy Ultra HD megjelölést viselő képmegjelenítőnek.

Ezek lényegileg a következők:

Minimum natív felbontás: 3.840 x 2.160 pixel 16:9 képaránnyal
Minimálisan támogatott kolorimetria: BT.709 szerint
UHD HDMI bemenet HDCP 2.2 másolásvédelemmel
UHD videojel fogadására alkalmas bemenetek az alábbiak szerint:
– 3.840 x 2.160 pixel felbontással
– 24p/25p/30p/50p/60p képfrissítéssel
– Minimum 8 bit bitmélységű (színfelbontás) támogatással
– 50p/60p-hez 4:2:0 és 24p/25p/30p-hez 4:2:2 szín-mintavételezés
– T.709 szerinti minimálisan támogatott kolorimetriával
Audió (amennyiben a készülék képes hangot megszólaltatni): HDMI-n át az UHD videojellel együtt minimum PCM 2.0 sztereó jel fogadása és megszólaltatása


Ezeket a követelményeket szinte minden ma kapható 4K vagy Ultra HD elnevezéssel (esetleg mindkettővel) illetett TV illetve vetítő teljesíti, ha 50p/60p képfrissítésű Ultra HD videojelet fogadni képes HDMI 2.0 bemenettel rendelkezik. A Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) UHDTV szabványa, vagyis az ITU-R Recommendation BT.2020, röviden Rec.2020 specifikáció azonban sokkal többet kínál az eddigi HDTV szabványnál és nemcsak a kép felbontásában tér el attól.

A DIGITALEUROPE Ultra HD megjelölésű szórakoztatóelektronikai képmegjelenítőknek azonban egyelőre csak a natív négyszeres Full HD felbontást írják elő, de nem kell a Rec.2020-nak megfelelő nagyobb színfelbontást vagy szélesebb színtartományt tudniuk.

Bízzunk benne, hogy valamikor a jövőben lesz majd egy „Full Ultra HD” vagy „True Ultra HD” logó is, ami a teljesebb, Rec.2020-nak megfelelő készülékeket jelöli.

Kapcsolódó linkek:

CEA: HDMI 2.0 és HDCP 2.2 nélkül többé nem Ultra HD a TV
Milyen is lesz az Ultra High Definition TV azaz UHDTV
Elkerülheti-e a 4K Ultra HD TV a 3D TV sorsát?
Hétmillióra nőhet az Ultra HD TV-k eladása 2016-ra
Mostantól Ultra HD a 4K hivatalos iparági elnevezése
UHDTV: elfogadott ITU szabvány a Super Hi-Vision
Jönnek a HD-ready 1080p és HDTV 1080p megjelölések
A „HD-ready” azaz nagyfelbontásra kész megjelölésről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .