Mostantól Ultra HD a 4K hivatalos iparági elnevezése

1. Oldal

Rövid vita után a Consumer Electronics Association (CEA) iparági vezetőinek tanácsa az „Ultra High-Definition” vagy „Ultra HD” hivatalos elnevezést választotta a jövő „4K” felbontású videó megjelenítői számára.
CEA_200px.jpgA múltheti hivatalos bejelentés szerint „Ultra HD” elnevezéssel illetik majd a nyolcmillió pixelnél nagyobb – a „Full HD” felbontás minimum négyszeresének megfelelő – felbontású képmegjelenítőket. A Consumer Electronics Association (CEA) iparági vezetői tanácsa egyhangúan megszavazta, hogy támogatja a szervezet „4K” munkacsoportja konszenzusos véleményét, amely az „Ultra High-Definition” terminust és a hozzá kapcsolódó jellemzőket ajánlotta.

Az elnevezés segít a fogyasztók és a kiskereskedők számára azonosítani és megérteni a piacon rövidesen megjelenő következő generációs televíziókat és más képmegjelenítési technológiákat, valamint az azokhoz kapcsolódó minimálisan teljesítendő jellemzőket.

Források szerint problémát csak az okozott, hogy általános elnevezésként az Ultra HD használatos informálisan a 4K és a jövőbeni 8K felbontású képmegjelenítő rendszerekre is. Például az ITU UHDTV terminus a 4K és 8K televíziózásra egyaránt vonatkozik. Néhányan úgy érezték, hogy a „4K” minősítést használni kell az Ultra HD névvel együtt és hasonló megkülönböztetést lehetne hozzáadni a 8K képmegjelenítőkhöz, ahogy azok a piacon az elkövetkezendő években megjelennek. Ezért aztán a CEA fogyasztóknak szánt terminológiáját a gyártók szabadon kiegészíthetik, így megengedett az „Ultra HD 4K” vagy a „4K Ultra High-Definition” megjelölés is, mely utóbbit például a Sony használ is majd.

Meghatározták az Ultra High-Definition televíziók, monitorok és projektorok alapvető jellemzőire vonatkozó követelményeket is, köztük a minimális fizikai felbontást, aminek legalább nyolcmillió, pontosabban 3.840 vízszintes és 2.160 függőleges aktív pixelnek kell lennie 16:9 vagy szélesebb képarány mellett. Minden Ultra HD képmegjelenítőnek rendelkeznie kell legalább egy digitális bemenettel, ami alkalmas a natív 4K formátumú videó átvitelére és 3.840 x 2.160 pixel felbontású megjelenítésére erről a bemenetről bármiféle felkonvertálás nélkül.

A CEA által szervezett jövő január 8-11. között Las Vegasban megrendezésre kerülő CES 2013 kiállításon több gyártó is bemutat majd Ultra HD terméket.

Kapcsolódó linkek:

Csekély része lesz az LCD TV-k piacán a 4K TV-knek
OLED vagy inkább 4K TV?
UHDTV: elfogadott ITU szabvány a Super Hi-Vision
UHDTV: 4K és 8K felbontás az ITU ajánlás-tervezetében
4K videoformátum, de melyik?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .