CEA: HDMI 2.0 és HDCP 2.2 nélkül többé nem Ultra HD a TV

1. Oldal

A Consumer Electronics Association (CEA) új műszaki követelményeket szabott meg az Ultra High-Definition (UHD) megnevezést viselő TV-kre, monitorokra és vetítőkre és az új, úgynevezett „Connected Ultra HD” készülékekre.
A Consumer Electronics Association (CEA) még 2012 októberében határozta meg az az Ultra High-Definition (UHD) televíziók, monitorok és projektorok alapvető jellemzőire vonatkozó alapkövetelményeket, amelyeket most kiegészített. A 2014 szeptemberétől érvényes nem kötelező érvényű iránymutatás szerint az Ultra High-Definition Display Characteristics V2 alábbi jellemzőinek kell megfelelnie a képmegjelenítőnek:

– legalább nyolcmillió, 3.840 vízszintes és 2.160 függőleges aktív pixellel rendelkeznie,
– natív felbontásának megfelelő képaránya 16:9 vagy szélesebb,
– képes felskálázni a HD videót és megjeleníteni azt UHD felbontásban,
– rendelkezik egy vagy több HDMI bemenettel, ami támogatja a legalább 3.840 x 2.160-as natív tartalomfelbontást másodpercenként 24p, 30p és 60p képkockával (vagyis HDMI 2.0), és legalább az egyik ilyen bemenet támogatja a HDCP 2.2 vagy azzal ekvivalens tartalomvédelmet.
– feldolgozza az ITU-R BT.709 színtér szerint kódolt 2160p videó bemeneti jelet,
– minimum 8 bites színmélységgel rendelkezik.

CEA-Logo.jpg
A fentiek szerint, a CEA a DIGITALEUROPE előírásaival összhangban egyelőre még nem tartja szükségesnek a Rec. 2020 követelményeinek való teljes megfelelést.

Mivel 4K natív tartalmakhoz elsőként Internet streaming (lásd Netflix 4K és Vonetize) révén lehet hozzáférni, az alkalmas internetre csatlakozó, azaz „connected” Ultra HDTV-ken, ezért a CEA meghatározta az ilyen képmegjelenítők jellemzőit is. Eszerint, a fentiekben megújított alap UHD követelményeket kiegészítve Connected Ultra High-Definition képmegjelenítő az a készülék, ami:

– megfelel a CEA Ultra High-Definition Display Characteristics V2 (fentiekben olvasható) követelményinek,
– dekódolja az IP terjesztésű 3.840 x 2.160 felbontású, HEVC-t használva tömörített videót és más szabvány kódolású videót is tud dekódolni,
– sokcsatornás audiót fogad és reprodukál, és/vagy ad ki (kimeneten),
– IP terjesztésű Ultra HD videót fogad Wi-Fi, Ethernet vagy más megfelelő kapcsolaton,
– a gyártó által választott platformon futó szolgáltatáson vagy alkalmazáson át támogatja az IP terjesztésű Ultra HD videót

A CEA még várhatóan ez év során elindít egy UHD logó programot, ami segít a fogyasztóknak azonosítani azokat a termékeket, amelyek megfelelnek a fenti követelményeknek.

Kapcsolódó linkek:

Vonetize: indul az első globális 4K streaming szolgáltatás
A Netflix 2014-ben kezdi a 4K tartalmak online terjesztését
Képernyők Ultra HD logóval UHDTV színtér nélkül
ITU jóváhagyás a H.265 HEVC videó tömörítési szabványnak
Milyen is lesz az Ultra High Definition TV azaz UHDTV
Mostantól Ultra HD a 4K hivatalos iparági elnevezése

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .