Kész a Blu-ray Disc BD+ extra másolásvédelmi rendszere

1. Oldal

A Blu-ray és HD DVD lemezeken is alkalmazott AACS másolásvédelem mellett a Blu-ray Disc tartalmakon a kezdetektől két további védelmi eszközt terveztek bevetni, a BD+-t és a BD-ROM Mark-ot, Nos az utóbbi alkalmazásra kész.
A BD+ Technologies, LLC elkezdte megjelentetni a BD+ tartalomvédelmi rendszer specifikációját a filmstúdiók számára, hogy azok felhasználhassák azt az elkövetkező megjelenéseiken. Lényegében tehát a BD+ mostanra lett kész a stúdió-felhasználásra.

Mint ismert, a Blu-ray és HD DVD műsoros lemezeket az azokat védő AACS lemez és lejátszó kulcsok kinyerésével és közzétételével már tömegesen másolják merevlemezre, s onnan alkalmas szoftverrel azok le is játszhatóak. Ezt nyilván nem nézik jó szemmel a filmstúdiók.

Sokan a Fox/MGM/Disney Blu-ray megjelenéseinek elmúlt néhány hónapban tapasztalt elmaradását is annak tudják be, hogy a stúdiók a BD+ technológiára vártak. Más filmstúdiók, köztük a HD DVD formátumú lemezeket is megjelentetők is mutatnak érdeklődést a technológia iránt, de egyelőre a Fox -on kívül nem tudni fogja-e más is alkalmazni.

BD+_media_transform.jpg
A BD+, mint újabb védelmi réteg egy úgynevezett biztonsági virtuális gépet futtat folyamatosan, míg a Blu-ray lemez használatban van, és biztonsági ellenőrzést hajtva végre engedélyezi a tartalom lejátszását, amennyiben a lejátszó „legitimnek” minősül. A rendszer különböző szinteken képes ellenlépéseket tenni egy feltörés ellen, ugyanakkor a BD+ csak addig működik, amíg a lemez a lejátszóban van, azt onnan kivéve a lejátszó visszaáll eredeti állapotába.

Más iparági vélemények szerint a BD+, mint a többi digitális tartalomvédelem sem képes megakadályozni hosszútávon az illegális másolást, viszont akadálya lehet a vásárlók által megvett műsoros lemezek jogosnak tűnő használati igényeinek, például a merevlemezre másolásnak.

Kapcsolódó linkek:

Legális lehet a Blu-ray Disc és HD DVD menedzselt másolása
A népszerűség átka a HD DVD hack? (Kommentár)
Immár hivatalosan beismert az AACS-t ért „támadás”
Feltört nagyfelbontású filmek az interneten
Feltörték a Blu-ray és HD-DVD lemezek AACS másolásvédelmet?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .