Legális lehet a Blu-ray Disc és HD DVD menedzselt másolása

1. Oldal

Miután a Blu-ray Disc és HD DVD lemezek másolásvédelmét szolgáló AACS visszavonta a korábban feltört kódokat, de az új kódokkal megjelenő lemezek sem védettek már, most közel a megállapodás a legális másolatok készítéséhez.
BD_HD-DVD_AACS_logo.jpgÁprilis közepén a Blu-ray Disc és HD DVD lejátszók digitális jogvédelmi licenceit kezelő szervezet az Advanced Access Content System Licensing Administrator (AACSLA) bejelentette, hogy „érvénytelenítette” a feltört AACS kódoló kulcsokat, és felszólította a felhasználókat és gyártókat, hogy frissítsék videó-lejátszóikat az új kulcsokkal.

A héten az USA-ban megjelent Blu-ray és HD DVD lemezek – köztük olyan sikerfilmek, mint a Mátrix Trilógia illetve a Karib-tenger kalózai – már tartalmazzák a feltört lejátszók kódjainak feketelistáját. Ez azt jelenti, hogy ezek a lemezek elindítanak egy önmegsemmisítő rendszert azokon a PC-s HD filmlejátszó-szoftvereken, melyek feltört eszközkóddal működnek.

Még a hónap elején az AACSLA úgynevezett „Digital Millennium Copyright” cselekvésre felszólító figyelmeztetéseket küldött weboldalaknak, azt követelve, hogy azok távolítsák el azon webes megjelenéseket, melyek a kompromittálódott kódokat tartalmazzák. Ahogy az várható volt, a kódok webes megjelenésének megakadályozása kudarcba fulladt.

Egy hete az Antiguán bejegyzett szoftvercég, a SlySoft már azt jelentette, hogy AnyDVD HD lejátszó szoftverének legújabb változata egy új AACS dekódolással képes a látszólag védett új Blu-ray és HD DVD lemezek HDD-re másolására és lejátszására is. Úgy tűnik tehát, hogy sikerült hozzáférniük egy új AACS kulcshoz, amit persze szintén lehetne érvényteleníteni, de az hetekbe telhet, s az ez idő alatt megjelenő lemezek másolhatóak lesznek.

Hírek szerint azonban talán rövidesen értelmét veszti ez a kilátástalan küzdelem a jogvédelmet megvalósítani igyekvő AACSLA és az újabb kulcsok kinyerésén dolgozó kódfeltörők között. Végső fázisába került ugyanis az a licenc-megállapodás, mely lehetővé teheti, hogy legálisan készíthessenek néhány másolatot a HD DVD és Blu-ray lemezek vásárlói. Ez engedmény lenne a filmipar részéről, melyet sok kritika ért a digitális jogvédelmi technológiák túlzott korlátozásai miatt.

A megállapodás – ha a filmstúdiók is támogatják – lehetővé tenné, hogy az eredeti lemez sérülése esetére egy biztonsági másolatot, és a házi médiaszerverre egy újabb másolatot készíthessenek a fogyasztók. A „menedzselt másolás” koncepciója a digitális jogvédelmi technológiákkal szembeni legfontosabb kifogást érinti, nevezetesen, hogy azok korlátozzák a vásárlók felhasználási jogait, például nem tehetik fel a megvásárolt tartalmat egy másik digitális rendszerre vagy eszközre.

Az licenc-megállapodásról szóló tárgyalások az AACSLA valamint a technológiát alkalmazó cégek, és a filmipar (köztük a Sony, IBM, The Walt Disney Co., Warner Bros., Microsoft) között zajlanak. Az AACSLA igyekszik meggyőzni a stúdiókat, hogy támogassák a menedzselt másolást, és biztosítsanak lehetőséget legalább egy másolat elkészítésére.

Az ötletek között szerepel, hogy maximalizálnák a lehetséges másolatok számát, és felárat is lehetne kérni, az engedélyezett másolatok számától függően. Persze így lehetővé válna, hogy valaki másolatot készítsen nemcsak saját célra, de technikailag ez a kalózkodás elenyésző kárt okozna. Az AACSLA úgy hiszi a menedzselt másolás lehetőségével a filmstúdiók nagyobb lemezeladásra számíthatnának, még a visszaélés lehetőségével együtt is.

Technológiailag a stúdiók vagy egy harmadik fél által üzemeltetett szerverek tennék legálissá a másolatokat. A másolt lemezeket digitális jogvédelmi technológiával tennék további másolásra alkalmatlanná.

Kapcsolódó linkek:

A népszerűség átka a HD DVD hack? (Kommentár)
Immár hivatalosan beismert az AACS-t ért „támadás”
Feltört nagyfelbontású filmek az interneten
Feltörték a Blu-ray és HD-DVD lemezek AACS másolásvédelmet?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .