Még bő tíz év, mire általánossá válik a filmletöltés

1. Oldal

Az internetes letöltésben érdekelt cégek vezetői még minimum tíz évre teszik, mire üzletük a fogyasztói kínálat fősodrába kerül. Egyelőre a korlátozott filmkínálat és a megfelelő technológia hiánya jelentik a gátat.


Letoltok.JPGAz Amazon.com Unbox, CinemaNow, BitTorrent, Movielink és más cégek döntéshozói „Digital Hollywood” elnevezésű tanácskozásukon beszéltek arról, hogy a tartalom hiányától kezdve, a megjelenések korlátozásán át az együttműködési és technológiai gátakig mi minden hátráltatja az üzletágat abban, hogy már a közeljövőben tömegessé váljon.

A legoptimistább előrejelzés szerint nyolc-tíz évig tart még, mire a letöltéses mozizás széles körben elérhetővé válik, és a fogyasztók egy jelentős része a következő kettő-négy éven belül kezd el letölteni. A Movielink és CinemaNow vezetői egyaránt hosszú időre terveznek, s úgy gondolják, az üzlet 10-20 éven belül indul be igazán. A legóvatosabb becslés szerint ez 20 év is lehet, de mikor ez bekövetkezik, akkor forgalma a legnagyobb lehet.

Az sem mellékes, hogy a felhasználók különböző gyártók számos eszközén játsszák le digitális letöltéseiket, vagyis ma még nincs együttműködésre alkalmas szabványos platform. Korlátot jelent az is, hogy most még legtöbbször PC-jükkel összeláncolva nézhetik meg letöltéseiket a fogyasztók, márpedig ennél nagyobb szabadságot és kényelmet akarnak.

Arra minden döntéshozó számít, hogy az Apple elindítja letöltéses kölcsönzés szolgáltatását, de úgy gondolják, a stúdiók nem támogatják majd az Apple által tervezett alacsony kölcsönzési díjat. Néhány újság azonban forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy az Apple megegyezést kötött stúdiókkal, hogy az év végén elindítsa a letöltéses kölcsönzést 2,99 USD (kb. 555Ft) áron, ami közel fele a legtöbb más hasonló szolgáltatás árának.

A CinemaNow számára is fontos üzletet jelent a kölcsönzés. Miután elkezdődött a filmek saját másolatának letöltéses „online” értékesítése egy ideig háttérbe szorult a kölcsönzés, de aztán hamarosan visszaállt az utóbbi dominanciája. Jelenleg négyszer annyi a kölcsönzéses eladás, mint az állandó letöltés a CinemaNow oldalán, bár a belőlük származó bevétel nagyjából azonos.

Amivel a letöltéses szolgáltatásnak még szembe kell néznie az a tartalomhiány. A vezetők szerint a fogyasztók úgy gondolják, bármit megtalálhatnak az interneten, amit akarnak, és nem értik mikor a keresett filmek nem elérhetőek.

Érdekes ugyanakkor, hogy a filmletöltéssel szemben a DVD eladások már jó ideje stagnálnak, és vannak olyan hangok is, melyek szerint a Blu-ray Disc és HD DVD közötti versengésnek sincs igazi tétje, mert mindkettő hamarosan a süllyesztőbe kerül.

Kapcsolódó linkek:

Hollywoodnak fáj a feje az illegális filmletöltés miatt (Kommentár)
IBM: új optikai chipkészlet gyors letöltéshez
A Dreamworks stúdió vezetője szerint a jövő az internetes letöltésé
A „DVD Download” logó jelöli a legális filmletöltést
Bill Gates szerint öt éven belül az internet forradalmasítja a TV-t
Apple TV: médiaközpont Steve Jobs módra
Minden adott a „tölts le és írd DVD-re” szolgáltatáshoz
Microsoft: indul a HDTV és HD filmletöltés az Xbox 360 tulajdonosok számára
Az Egyesült Államokban már legálisan letölthetőek bizonyos hollywoodi filmek
Legálisan letölthető hollywoodi filmek az Interneten
Mit hozhat az új, videólejátszós Apple iPod
Nagyfelbontású videó az Interneten

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .