Kész az újabb vezeték-nélküli videó jelátviteli szabvány

1. Oldal

A WiGig Ethernet Alliance által elkészítette vezeték-nélküli jelátviteli szabvány első verziója a 60GHz-es spektrumot felhasználva 7 gigabit/sec átviteli sebességre lenne képes, ami tízszer gyorsabb a legkorszerűbb Wi-Fi-nél.
WiGig_logo_200px.jpgA jelentős elektronikai és számítástechnikai cégek alkotta szövetség, a Wireless Gigabit Alliance (WiGig) elkészítette a leendő 60GHz-es technológiájú vezeték-nélküli adat- és jelátviteli szabvány 1.0-ás verziójú specifikációját. Ez az akár 7 gigabit/sec-ot is elérő kép-, hang- illetve adatátviteli sebességet tesz lehetővé, ami több mint tízszer gyorsabb, mint a jelenlegi legkorszerűbb 802.11n technológiájú Wi-Fi LAN, ráadásul ez utóbbit kiterjesztve visszafelé kompatibilis is vele.

A specifikáció támogatja a PC perifériák adatbuszainak, valamint a monitorok, projektorok és HDTV-k, specifikus interfészeit is (vagyis feltehetően a HDMI-t is). A 60 GHz-es spektrumban megfelelően irányított egymást látó antennákkal 10 méternél nagyobb távolságú megbízható átvitelre is lehetőség van.

A szövetséget alkotó cégek listája igen meggyőző: Broadcom, Dell, Intel, LG, Marvell, Microsoft, NEC, Nokia, Panasonic, Samsung, Toshiba és a nemrég csatlakozott AMD, NVIDIA, Texas Instruments. Komoly támogatás áll tehát a potenciális WiGig szabvány mögött, de egyelőre nem tudni, mikor jelennek meg az első evvel a technológiával rendelkező termékek.

Két egymással versengő vezeték-nélküli nagyfelbontású kép- és hangátviteli technológia viszont már kész technológiát és alkalmazható chipeket kínál.

A szintén a 60GHz-es frekvenciatartományban működő WirelessHD SiBEAM által gyártott chipkészletei már számos szórakoztatóelektronikai termékben működnek. Ezek a Panasonic Z1-es plazma TV szériája, az LG LH85, LHX LCVD TV-k, a GefenTV illetve a Monster Cable Products, Inc. vezeték-nélküli HDMI jelátvitelt megvalósító adó-vevő eszközei. A technológia mögött álló konzorciumot ma már több mint 40 cég támogatja.

A WHDI (Wireless Home Digital Interface) technológiát és szabványt támogató illetve már használó cégek listáján is jelentős nevek szerepelnek (Hitachi, LG, Motorola, Samsung, Sharp, Sony). A készülékekbe építhető adó-vevő chipeket gyártó AMIMON Inc. tulajdonában lévő WHDI LLC konzorcium nemrég jelentette be, hogy kész a szabvány 1.0-ás verziójú specifikációja, és büszkén hirdeti, hogy a 1080p/60Hz HD felbontást és Deep Color színfelbontást is támogató vezeték-nélküli videó (és audió) jelátviteli technológia akár 30 méter távokságban és falakon keresztül is működik. Így ez az egyetlen szabvány, amely minőségével és robosztusságával több szobában is alkalmazható vezeték-nélküli HD video-elosztó hálózat felépítését teszi lehetővé.

Kapcsolódó linkek:

Gefen termékek a X. jubileumi Házimozi és Hifi Show-n
Panasonic: 2,5 centi vastag vezeték-nélküli plazma TV a CES-en
Mitsubishi TV az AMIMON WHDI vezeték-nélküli technológiájával
WHDI: egy potenciális vezeték-nélküli HDTV jelátviteli szabvány
Vezeték-nélküli nagyfelbontású jelátviteli megoldások versenyben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .