Könnyű lapos hangszóró mágneses cellulóz gélből

1. Oldal

A svéd KTH Royal Institute of Technology kutatói által kifejlesztett lapos és minőségi hangzást produkáló hangszóróhoz nincs szükség nagyméretű állandó mágnesre, mert a mágneses nanorészecskék a membrán részét képezik.

1911-ben fejlesztették ki és 1915-ben mutatták be az első „Magnavox” elnevezésű ma is ismert formájú dinamikus hangszórót. Az eltelt nagyjából 100 évben alig változott a konstrukció. A dinamikus hangszóró lényegében egy kónuszos membrán, aminek közepéhez egy csévén finom huzalból készült úgynevezett lengő tekercs csatlakozik, ami pedig egy meglehetősen terjedelmes és súlyos állandó mágnes keltette mágneses térben mozoghat. A tekercsbe a hang frekvenciájának megfelelő váltakozó áramot vezetve a tekercs keltette mágneses tér kölcsönhatásba lép az állandó mágnes terével és a tekercs valamint a hozzá kapcsolódó membrán mozgásba kezd. A membrán az azt körülvevő levegőmolekulákat megmozgatva szólal meg a hang.

A svéd KTH Royal Institute of Technology (KHT) kutatócsoportja olyan újfajta hangszórót hozott létre, amely mágneses nanorészecskéket tartalmazó membránja maga lép kölcsönhatásba a hangfrekvenciás jellel meghajtott hangtekercs mágneses terével, így állandó mágnes nélkül kelt kiváló minőségű hangot.

mágneses cellulóz membránú hangszóró.jpg
A kutatócsoport vezetője Richard Olsson úgy véli, hogy övék az első mágneses hangszóró membrán, és kollégáival együtt szabadalmaztatatták is a membrán alapanyagául szolgáló mágneses cellulóz gélt, amit mágneses nanorészecskék és cellulóz nanoszálak összekapcsolásával hoztak létre.

A cellulóz megújuló fapépből származik, és környezetbarát vízkémiai eljárással állítják elő. A cellulóz szálakat oldatban ferromágneses sókkal keverik 90 Celsius fokon, majd két hónapig állni hagyják, hogy a keverék megkössön. Azután a maradék vizet eltávolítva előáll a hidrogél (hidrofil polimerek összessége), amit már mágneses cellulózrostok alkotnak. A mágneses részecskék nagyon erősen kötődnek a cellulóz rostokhoz nagyjából egyenletes eloszlással. A gélből öntéssel állítják elő a membránt, amit azután hagynak megszáradni.

Az így kialakított membrán erőssége a gyors reakcióképesség, ami magas fokú pontosságot eredményez a hangvisszaadás során. A KTH hangszórójának is van tehát tekercse, de az mechanikailag nincs kapcsolatban a membránnal, csak a vele keltett mágneses tér lép kölcsönhatásba a membrán mágneses részecskéivel. A részecskék által megmozgatott membrán keltette légmozgás hozza létre a hangot. A membránban keltett erők egyenletes eloszlása miatt ez a hang kiváló minőségű.

Kapcsolódó linkek:

Pioneer: új Sound Wing hangsugárzók HVT technológiával

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .