Pioneer: új Sound Wing hangsugárzók HVT technológiával

1. Oldal

Az új Pioneer Sound Wing hangsugárzók a lengőtekercs mozgását arra merőleges membránmozgássá átalakító technológiának köszönhetik rendkívül lapos és egyszerű formájukat.

Két formaváltozatban kerül piacra a Pioneer Sound Wing: több hangszórót integráló hangsugárzó sávként és szatellit hangsugárzóként, amelyek mind ideálisan helyezhetőek el egy televízió közelében vagy körül a házi-mozi rendszer részeként.

Pioneer_Sound_Wing_HVT_abra.jpgA hagyományos hangszórók kúpszerű membránjának végéhez közvetlenül kapcsolódó lengőtekercs egy mágnes által létrehozott mágneses mezőben mozog. A tekercset mozgató erő és a membrán mozgásának iránya természetesen egybeesik. Az így felépülő hangszóró mozgó membránjának és a mögötte lévő mágnesnek több helyre, viszonylag nagy dobozra van szükségese, ezért hagyományosan nagyok és nehezek az ezekből felépülő hangsugárzók. A „HVT” (Horizontal-Vertical-Transforming) azaz vízszintes-függőleges átalakító technológia eredetisége abban áll, hogy a mágneses mozgatóerő iránya merőleges a hangszóró membránjának mozgására, így csökkentve az általában a mágnesek által elfoglalt mélységet.

A technológiát sík membrán használatával kombinálva a meghajtó sokkal vékonyabb lehet, miközben a membránkitérés továbbra is nagy marad. Mindez lehetővé tette a Pioneer mérnökeinek, hogy kétoldalas meghajtót rakjanak egy hangsugárzó dobozba, egyedülálló, teljes 360 fokos hangteret hozva létre az említett új hangsugárzó modellekkel.

A Sound Wing hangsugárzók előnye, hogy azok szinte bárhol elhelyezhetőek a TV közelében, és teljes térhangzást reprodukálnak szinte mindenhol a szobában. A szatellit hangsugárzók esetében még az sem jelent gondot, ha azokat nem lehet az előírásoknak megfelelően teljesen szimmetrikusan elhelyezni.

Pioneer_S-HV600B.jpg
Egy síkpaneles TV elé az asztali állványra, vagy a képernyő alá a falra elhelyezve az új S-HV600B mindössze 25,5 mm vastag, és a méretei még a mellékelt állvánnyal is csupán 900 x 66 x 93 mm. A hangsugárzó két HVT technológiájú 57 x 30 mm-es kétoldalas meghajtót és két puha dóm nagyfrekvenciás sugárzót foglal magában – az egyik készlet előre irányul, a másik hátra – a hangsugárzó sáv mindkét oldalán.

Pioneer_S-HV500-LR.jpg
Az S-HV500-LR diszkrét szatellit hangsugárzók csupán 37 mm vastagukkal rendkívül kompaktak. Teljes méretük – a lábazat nélkül – 207 x 91 x 37 mm. Két HVT technológiájú, 57 x 30 mm-es kétoldalas meghajtót és mindkét oldalon egy-egy puha dóm nagyfrekvenciás sugárzót építenek beléjük, és a kis doboz ellenére gazdag hangot ígérnek. A talpazat krómozott felületű.

A Sound Wing hangsugárzók 2011. júliusától lesznek elérhetőek, de áruk még nem ismert.

Kapcsolódó linkek:

Pioneer: Air Jam, iControlAV2, AirPlay az új AV erősítőkhöz
Pioneer: a 2011-es AV vevőerősítő alapmodellekről
Pioneer: már kaphatóak a 2010-es Blu-ray 3D lejátszók

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .