LG 140 centis OLED TV panel a CES 2012 kiállításon

1. Oldal

Az eddigi sejtés most már bizonyosság, az LG Display hivatalosan is bejelentette, hogy 140 centis (55 inch) OLED TV panelt fejlesztett ki, amivel a cég az AM OLED technológia nagyobb paneleknél is költséghatékony alkalmazását demonstrálja.

Ahogy azt már korábban az LG Display egyik vezetője megerősítette, a cég 2012-ben 140 centis (55 inch) OLED TV-vel jelenik meg a piacon, és sejthető volt, hogy ennek bemutatására a januári CES 2012-őn kerül sor.

LG_140cm_WOLED_HDTV_panel.jpg
Az LG Display által kifejlesztett új 140 centis (55 inch) OLED TV panel több mint 100.000:1 kontrasztarányú és az LCD paneleknél szélesebb színtartományú képet ígér. Az OLED technológia fénykibocsátó diódái maguk generálják a fényt és az LCD panelek folyadékkristályinál ezerszer gyorsabb az elektromos jelre adott reakciósebességük, így nincs megmaradó kép, ami a mozgásmegjelenítés elmosódását okozná.

Az új OLED TV panelhez nincs szükség háttérvilágításra, mint LCD paneleknél. Ezért azoknál egyszerűbb szerkezetű vékonyabb, nagyjából egy toll (5mm) vastagságának megfelelő és könnyebb lehet az OLED panel, aminek a diódák ki- bekapcsolása révén az energiafogyasztása is alacsonyabb, mint egy hagyományos LCD panelé.

A jövő TV képernyőjének tekintett OLED számára eddig komoly kihívást jelentett az alkalmazható képernyők korlátozott mérete és a gyártásukhoz szükséges magas beruházási szükséglet. Az LG Display a 140 centis (55 inch) OLED TV panel előállításával sikeresen oldotta meg ezeket a kérdéseket.

Az LG Display az új 140 centis (55 inch) OLED TV panelnél oxid vékonyréteg tranzisztor (TFT) technológiát alkalmaz elektronikai vezérlő alappanelként, amely eltér a jelenlegi kisméretű OLED paneleknél általánosan használt alacsony hőmérsékletű poli-szilícium (LTPS) TFT technológiától. Az oxid TFT-t az eddigi TFT-hez hasonló eljárással állítják elő, azzal a különbséggel, hogy az amorf szilíciumot oxiddal váltják fel. Az oxid TFT technológia az LTPS vezérlő alappanelekkel azonos képminőséget produkál sokkal alacsonyabb beruházási szinten.

LG_140cm_WOLED.jpgRáadásul az LG Display új paneljében úgynevezett White OLED (WOLED) fényforrásokat használnak. A WOLED függőlegesen egymásra halmozott vörös, zöld és kék diódákból áll. Az összetett diódából kibocsátott fehér fény a TFT vezérlő alappanel alatti színszűrő rétegen áthaladva jeleníti meg a kép színeit. Ez a megoldás alacsonyabb hibaarányt, nagyobb termelékenységet és a kis pixelek előnyeit kihasználva tisztább ultra nagyfelbontású képernyőt eredményez. Továbbá a vékony színszűrő rétegen keresztül különböző szögekben is ugyanazon színek megjelenítése valósítható meg. A WOLED másik fontos erőssége az alacsonyabb energiafogyasztás az okos TV-k web böngésző környezetben való használata során.

Az LG Display új 140 centis (55 inch) OLED TV panelje a január 9-én kezdődő CES 2012 kiállításon lesz látható először Las Vegasban.

Kapcsolódó linkek:

Samsung és LG 140 centis OLED TV-k a CES 2012-őn?
Már jövőre piacon az LG 140 centis (55 inch) OLED TV-je
LG Display OLED TV panelek 2013-tól, de milyenek?
OLED: az LG 79 centis 3D OLED TV idén már kapható
Hogyan működik az OLED?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .