LG: a 2019-es hangprojektorok Dolby Atmos és DTS:X támogatással

Az LG három új Meridian Audio közreműködésével tervezett hangprojektora a két objektumalapú hangformátum mellett AI képességeket és Google Assistant funkciót is támogatnak.


Az LG Electronics (LG) a CES 2019 kiállításon mutatja be legújabb a Meridian Audio közreműködésével fejlesztett többdimenziós térhangzást és okos funkciókat is nyújtó SL10YG, SL9YG és SL8YG hangprojektorait, melyek közül az első kettő elnyerte a CES Innovációs Díjat, az SL9 pedig a Legjobb innováció (Best of Innovation) címet is.

A kiadott sajtóközlemény a Meridian közreműködéséről úgy fogalmaz, hogy az „messze több az alapvető finomhangolásnál vagy a funkciókészletek átvételénél, a két cég erőit egyesítve konstruál hangot az igazán páratlan hallgatói élményért. A digitális jelfeldolgozás mestereinek 25 éves tapasztalatából merítve a Meridian Bass & Space technológiája javítja a hangképet, és gazdag, kompromisszummentes hangzással és erős basszusokkal övezi a hallgatókat.” Az új hangprojektorokban a hangkép emelésére egy Image Elevation technológia, a kétcsatornás audiojelek több diszkrét csatornára való felkeverésére pedig a Meridian Upmix technológia szolgál, mely utóbbi a hangtér gazdagítása mellett javítja az ének és a vezető hangszerek hangtisztaságát is.

Az LG 2019-es „high-end” SL10YG, SL9YG és SL8YG hangprojektorai mind támogatják a Dolby Atmos és DTS:X hangformátumot, és feltehetően a két prémium modell a nagy felbontású hangot is egy fejlett feldolgozási algoritmussal, ami felskálázza a szokványos fájlformátumokat is. Az új hangprojektorok kiegészíthetőek a külön megvásárolható SPK8 típusjelű vezeték-nélküli hátsó hangsugárzókkal is.

Az új hangprojektorok „az AI (mesterséges intelligencia) okos csatlakozás és hangfelismerés kényelmét is kínálják beépített Google Assistant” funkcióval. Vagyis a felhasználó vezérelheti a hangprojektort, olyan kimondott utasításokkal is, mint például „Hey Google, increase the volume (Hé Google, növeld a hangerőt)” vagy „Hey Google, what artist is playing? (Hé Google, milyen előadó játszik?)” A kompatibilitás a Google Assistant által támogatott okos termékekkel pedig lehetővé teszi ezek vezérlését is hangutasításokkal.

A 2019-es LG hangprojektorokat úgy tervezték, hogy tökéletesen illeszkedjenek a márka OLED TV-ihez. A csupán 57 mm mélységű SL9 a falra is szerelhető, és beépített giroszkóp érzékeli a helyzetét (a falon van-e vagy egy sík felületen), s ennek megfelelően módosítja a hang irányítottságát az optimális hallgatási élményhez. Az SL9 ennek is köszönheti a CES 2019 Best of Innovation díjat.

A sajtóközlemény nem szól róla, hogy az új hangprojektorok támogatják-e a HDMI 2.1 szabvány nagyobb sávszélességű vissza-irányú HDMI eARC (Enhanced Audio Return Channel) funkcióját, mely  az eddigiek mellett a Dolby TrueHD, a DTS-HD Master Audio, az ezekbe csomagolt Dolby Atmos és DTS:X a valamint a sokcsatornás PCM tömörítetlen audioformátumok továbbítását is lehetővé teszi.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az SL10YG, SL9YG és SL8YG hangprojektorok mennyiért és mikor kerülnek piacra.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

2 hozzászólás “LG: a 2019-es hangprojektorok Dolby Atmos és DTS:X támogatással” bejegyzéshez

  1. Mostanság nagyon rámentek a gyártók ezekre a divat hangprojektorokra.
    Arról esetleg lehet tudni valamit hogy az LG vagy más gyártó tervez e még kiadni kompakt házimozi rendszert?Ami mondjuk tartalmaz 4k bluray lejátszót különálló hangfalakkal és szintén Dolby atmos,DTS-X támogatással rendelkezik?
    Vagy ezeket már el is lehet felejteni?

    1. Az a néhány megvásárolható 4K Ultra HD Blu-ray lejátszó – a számítógépbe épített meghajtókra és lejátszószoftverre alapuló megoldást nem számolva – csak önálló készülékként létezik. Ehhez lehet házimozi hangrendszerként AV vevőerősítőt és hangsugárzókat kapni akár csomagban is (pl. Onkyo HT-S7805, HT-S5805).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .