LG: kezdődik a „valódi 8K” TV-k globális forgalmazása

Az LG ebben a hónapban kezd világszerte megjelenni a piacon 223 centis 88Z9 és 190 centis 75SM99 iparági mérési szabvány szerint „valódi 8K” TV-ivel.


Az LG első 8K OLED TV-je, a 88Z9 és a helyileg szabályozott többzónás LED mátrix háttérvilágítással rendelkező 8K NanoCell LCD TV-je, a 75SM99 a koreai piac után először az Amerikai Egyesült Államokban, Ausztráliában, az Egyesült Királyságban, Németországban és Franciaországban kerülnek forgalomba még ebben a hónapban, majd hamarosan összesen több mint 140 országban lesznek kaphatóak. A holnap kezdődő IFA 2019 kiállítás után talán már a készülékek ára is ismert lesz.

Szóban forgó készülékeit „Real 8K TV”, azaz „valódi 8K TV” elnevezéssel illeti az LG, arra alapozva, hogy azok az International Committee for Display Metrology (ICDM) által az Information Display Measurements Standard (IDMS) szabványban meghatározott felbontás-mérési kritériumokat teljesítve nemcsak a kellő számú pixellel rendelkeznek, de azok az előírtaknak megfelelően meg is különböztethetőek egymástól.

A cég magyarázta szerint: „Az ICDM definiálta a kontrasztmoduláció (az angol Contrast Modulation után röviden CM) mérést, amely pontosan és kvantitatív módon írja le, hogy a szomszédos pixelek egymástól mennyire megkülönböztethetőek. Hogy bármely TV-képernyő a pixelszáma által jelzett felbontást szolgáltassa, az ICDM megköveteli, hogy a CM érték meghaladja a 25% küszöböt képekhez és az 50%-ot szöveghez. Egy 8K TV a megkövetelt küszöbnél alacsonyabb CM értékekkel, nem ad valódi 8K-t, annak ellenére, hogy a TV valóban elegendő számú (7.680 x 4.320) pixellel rendelkezik.”

A „valódi” hangsúlyozása tulajdonképpen a legfőbb rivális Samsung (Q950R) QLED 8K TV-jére utal, mely a nézőszög javításához a valós felbontás rovásár használja a sub-pixelek részleges megjelenítését.

Brian Kwon, az LG Home Entertainment elnöke a sajtóközleményben azt hangsúlyozza: „Az új 8K TV-k azt mutatják, hogy az LG mélyen elkötelezett, hogy a fogyasztóknak a displayipar szabványai által meghatározott valódi 8K-t biztosítson.” „Az LG 8K OLED és a NanoCell TV-k nem csupán TV-k több pixellel, de a legújabb display technológiáinkat nyújtják.”

A cég arra is rámutat, hogy első 8K TV-i négy HDMI 2.1 bemenettel rendelkeznek a 8K60Hz-es videojelek fogadására és olyan funkciókkal, mint a HDMI VRR, eARC és ALLM, bár a VRR csak 4K felbontáson működik.

A 8K TV-k a márka többi csúcskategóriás készülékéhez hasonlóan támogatják az AirPlay 2 és a HomeKit valamint egyes régiókban a Google Assistant és az Amazon Alexa beszédhang-asszisztens funkciókat. A készülékek Dolby Atmos hangzást is kínálnak és WiSA Ready minősítéssel kompatibilis WiSA USB adóval külső vezeték-nélküli hangrendszer használatát is lehetővé teszik. A webOS legújabb verziójával a TV-k hozzáférést biztosítanak például az Amazon, az HBO és a Netflix streaming szolgáltatásokhoz is.

Nem tagadható azonban a tény, hogy az LG 8K TV-i sem teljesen készek. A cég is elismeri, hogy „a Dolby Vision és az Advanced HDR by Technicolor 4K-ig míg a HDR10 és a HLG 8K-ig támogatott.

A legnagyobb akadály azonban a 8K tartalmak hiánya. Jelen állás szerint nem valószínű, hogy lesz 8K Blu-ray specifikáció, a 4K és HDR képminőségű tartalmak kínálatában úttörő streaming tartalomterjesztők, mint az Amazon és a Netflix pedig még nem foglalkoznak a 8K-val. Egyedül a YouTube kínál a felhasználók által készített 8K videókat, de a jelenlegi 8K TV-k ezeket nem tudják dekódolni.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .