LG: jövőre bővülő OLED TV panelgyártás új technológiával

A jelenleg kapható OLED TV-k paneljeit gyártó LG Display jövőre 50-60%-kal növeli ezek termelését, és a falra tapadó „Wallpaper” valamint a hangot a panel rezgésével keltő „Crystal Sound” OLED TV-k sikerét várja.


Seeking Alpha közöl beszámolót az LG Display idei 3. negyedévi pénzügyi eredményeiről szóló konferenciabeszélgetésről. Ebből derül ki, hogy már 13 TV gyártó használja a cég által előállított OLED TV paneleket, melyekből jövőre várhatóan 50-60%-kal növelik a termelést a 2017-es évhez képest.

Don-Sang Kim az LG Display alelnökének elmondása szerint 2017-ben a nagyméretű OLED TV kapacitásból várhatóan körülbelül 1,7 millió panelt értékesítenek, jövőre pedig a volumen tekintetében körülbelül 2,5 – 2,8 millióra számítanak.

Az OLED TV-k már uralják a prémium készülékek piaci szegmensét, de a jelentős fellendülést az alacsonyabb árak hoznák el, ami a tömegpiacon is vonzóbbá teheti majd az új technológiát.

Az LG Display által kiszállított OLED panelek 65%-a 140 centis (55 colos), 35%-a pedig 164 centis (65 colos). A legnagyobb 194 centis (77 colos) panelek részaránya elhanyagolható. Az OLED TV panelek előállítása már nyereséges (EBITDA alapon), és elérte az úgynevezett „arany kihozatalt”, ami azt jelenti, hogy a gyártott panelek több mint 80%-a eladható.

Az első tömegben gyártott falra simuló „wallpaper” azaz tapéta OLED TV-k W7 szériája már kapható. Ezek a néhány milliméter vastag készülékek mágnesekkel tapadnak a falra. Az első „Crystal Sound OLED” TV a Sony A1. A japánok által „Acoustic Surface” névvel illetett hangrendszer az OLED TV hátlapjára szerelt dinamikus átalakítókkal rezgésre kényszerített képernyőt membránként használva sugározza le a hangot.

Az LG Display arra számít, hogy jövőre ez a két technológia sokkal nagyobb mértékben részesedik majd az eladásokból. Az alelnök úgy hiszi, hogy a következő évben az OLED panelek mintegy 30%-át a „Wallpaper” és „CSO” (Crystal Sound OLED) teszik ki.

A konferenciabeszélgetés érdekes betekintést nyújtott abba is, hogy milyen technológiai fejlesztésen dolgozik a panelgyártó, ami esetleg a januári CES kiállításon már meg is jelenhet.

Az alelnök elmondása szerint az LG Display azt tervezi, hogy a „10G” OLED TV-k pixelmeghajtó elektronikájánál egy oxidalapú technológiára vált, ami az amorf szilíciumhoz (a-Si) képest sokkal nagyobb elektronmobilitással rendelkezik. Ez lehetővé teszi, hogy 2019-ben piacra kerülhessenek az első már 8K felbontású OLED TV-k. A „10G” egyébként az LG új OLED gyárára utal, ami nagyobb méretű paneleket tud majd előállítani. Az új technológiával a panelek meghajtása gyorsabb is lesz, ami a magas képsebességű (HFR) megjelenítést is lehetővé teszi.

Kapcsolódó linkek:

LG: TV-k Technicolor képmóddal és Advanced HDR-el
A HDTVTest éves összevetésén mindent OLED TV-k vittek
LG: beruházás a jelenlegi legfejlettebb OLED panelgyártásba
LG OLED újra a TV-k királya a 2017-es TV összevetésben
LG: 2020-ban már lesz 55 és 75 inches feltekerhető OLED TV
LG: már kapható a 195 centis falra tapadó W7 OLED TV is
LG: az új OLED TV-k között ott a falra tervezett W széria is (Frissítve)
LG: ilyen hajlékony a falra tapadó W7 OLED TV (Videó)
Sony BRAVIA A1: OLED TV hangkeltő képernyővel
LG: 500 milliárd Ft-os beruházás hajlékony OLED gyártósorba
LG: 2.500 milliárd Ft-os beruházással épül az új OLED gyár

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .