McIntosh MX180: a 8K UHD kész igen drága AV csúcsprocesszor

Az új McIntosh MX180 AV előerősítő-processzor 15.1 audiocsatornával, teljes funkcionalitású 8K/60Hz és 4K/120Hz képes HDMI 2.1 csatlakozással és rekordárral büszkélkedhet.


Az USA New York államának Binghamton városában működő McIntosh szinte manufaktúrákban megszokott módon előállított csúcskategóriás hangtechnikai termékei sokba kerülnek. De még ezek sorából is kiemelkedik a most bejelentett MX180 AV processzor, aminek ára Nagy-Britanniában 21.995 font (kb. 9,3 millió Ft) lesz, a kontinentális Európában pedig feltehetően 26.000 eurót kell majd érte leszurkolni.

McIntosh MX180 AV processzor

Az új McIntosh MX180 gyártója szerinti legfőbb jellemzője a „jövőbe mutató, 8K kompatibilitás”, vagyis az, hogy a  processzor támogatja a 8K/60Hz és a 4K/120Hz videojelek továbbítását. Erre egyébként a márka MX123 processzora is képes egy tavaly megjelent frissítéssel, de az elődmodell MX170 nem.

Az MX180 hét 48 Gigabit/sec sávszélességű HDMI 2.1 porttal rendelkezik, melyek köztük kettő kimenet – ezek egyike eARC/ARC funkciójú -, s ezek egyszerre két képmegjelenítőt láthatnak el azonos vagy más-más forrás jelével. A csatlakozás támogatja a HDCP 2.3 tartalomvédelmet, a 4:4:4 színkódolást, a dinamikus szájszinkront és a 3D videók továbbítását valamint az olyan HDMI funkciókat, mint az automatikus alacsony késleltetési módot (ALLM), a gyors képátvitelt (QFT), a gyors médiakapcsolást (QMS) és a változó képfrissítési gyakoriságot (VRR). Emellett biztosított a kompatibilitás a nagy dinamikatartományú statikus és dinamikus HDR formátumokkal, mint a HDR10 HDR10+ és Dolby Vision valamint a HLG.

Ezen kívül egyebek mellett még számos digitális és analóg bemenetet, köztük egy mozgó-mágneses (MM) lemezjátszó előerősítő bemenetet valamint egy-egy analóg és koaxiális digitális kétcsatornás Zone B kimenetet is kínál a processzor.

Az MX180 a szokványos surround hangformátumok mellett képes a Dolby Atmos, a DTS: X Pro és a Auro-3D kezelésére is, és a legújabb RoomPerfect technológiával korrigálja a szoba nemkívánatos akusztikai hatását a hangkimeneteken.

A McIntosh bejelentése szerint az MX180 a legújabb jelfeldolgozást használva kevesebb hőt termel, mint elődei, és továbbfejlesztett testreszabási lehetőségeket kínál, hogy azt még inkább a házimozi igényeihez lehessen beállítani.

A McIntosh MX180 az USA-ban és Kanadában már most februárban piacra kerül, majd „röviddel ezután” a világ többi részén is.

McIntosh MX180 csatlakozók

A McIntosh MX180 AV processzor főbb jellemzői:
HDMI 2.1 (5 be-/2 kimenet) csatlakozás támogatásai, funkciói

 • 8K/60Hz és 4K/120Hz felbontás és képsebesség
 • HDCP 2.3, 4:4:4 színkódolás, Rec. 2020, dinamikus szájszinkron (Dynamic Lip-sync) és 3D videotovábbítás
 • HDR (statikus), Dynamic HDR, HDR10+, HLG és Dolby Vision (alacsony késleltetéssel is)
 • Auto Low Latency Mode (ALLM), Quick Frame Transport (QFT), Quick Media Switching (QMS) és Variable Refresh Rate (VRR)
 • Egy kimeneten HDMI eARC/ARC
Feldolgozás:

 • 16 diszkrét csatorna
 • A népszerű surround hangformátumok mellett Dolby Atmos, DTS:X Pro és Auro-3D támogatás
 • RoomPerfect™ szobakorrekciós technológia
Csatlakozás:

 • 16 szimmetrikus audiokimenet egyebek mellett 15.1 vagy 9.1.6 hangsugárzó konfigurációhoz
 • Zone B sztereó analóg és digitális kimenet
 • MM lemezjátszó bemenet
 • 4x optikai, 3x koaxiális és 1x AES/EBU digitális bemenet
 • Azonos vagy eltérő forrás a két HDMI kimeneten
 • Akár 64 lehetséges bemenet

Innen töltehető le a McIntosh MX180 AV processzor adatlapja.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .