Mégiscsak lesz 3D Forma 1 TV közvetítés?

1. Oldal

Nincs két éve, hogy a Forma 1 mindenható ura Bernie Ecclestone még azt mondta, hogy a versenysorozat közvetítésében a 3D-t sosem használják majd, a múlt hétvégi barcelonai tesztet mégis így közvetített a brit Sky Sports.

Nagy a csönd a 3D televíziózás körül. A TV gyártók szinte már meg sem említik, hogy középkategóriás készülékeikben is működik a sztereoszkópikus képmegjelenítés, amit persze a megfelelő aktív vagy passzív 3D szemüveg viselésével élvezhetnek csak a nézők. A ma kapható Blu-ray lejátszók többsége pedig alkalmas a Blu-ray 3D lemezen megjelenő filmek lejátszásra, de az utóbbiakon kívül nincs is nagyon más mindenki által elérhető 3D műsorforrás. A kérdéses sikerű olimpiai 3D közvetítés óta nem igen hallani híreket világszerte terjesztett 3D televíziós műsorokról, vagyis a fejlődés megtorpanni látszik.

F1_Sky_Sport_F1.jpg
A brit BSkyB által közel 3 éve Európában elsőként elindított Sky 3D csatorna azonban rendületlenül sugározza a különböző filmeket, sportműsorokat (főleg futballközvetítéseket) immár Németországban is. Ennek és a Sky Sports F1 csatornának a nézői láthattak először 3D közvetítést Forma 1-es eseményről, mégpedig a február 28. és március 3. között a 2013-as szezont megelőző, a barcelonai Circuit de Catalunya versenypályán lezajlott tesztről.

A Forma 1 feje Bernie Ecclestone sokáig még a versenysorozat HD közvetítését sem tartotta fontosnak – így az csak 2011-től indult el -, és két éve határozottan kijelentette, hogy a 3D-t sosem fogják használni a Forma 1 adásoknál.

Ehhez képest most a motorsportokat felügyelő Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) kérte fel a Sky-t a barcelonai teszt 3D közvetítésére, ami azt jelezheti, hogy talán a jövőben valamikor mégis lesznek 3D adások a Forma 1-es versenyhétvégékről.

A barcelonai teszt 3D közvetítéséhez nyolc, a pálya fontosabb pontjain, fixen elhelyezett kamerát és két további kézi 3D kamerát használtak, utóbbiakat a bokszutcában készített felvételekre. Nem tudtak viszont kamerákat építeni magukba a Forma 1-es autókba, így nem készülhettek 3D képek a kocsikból illetve a versenyzők nézőpontjából, pedig sokak véleménye szerint ezek lennének a leghatásosabbak a párharcok és előzések bemutatásakor. Beszámolók szerint a teszt 3D közvetítése mégis izgalmasra sikerült, ami nem kis részben a Sky most már jelentős tapasztalatokkal rendelkező szakembereinek köszönhető.

Kapcsolódó linkek:

Siker a 3D televíziózásnak az olimpia 3D közvetítése?
Sosem lesz 3D Forma 1 közvetítés?
Hivatalos a Forma 1 HD közvetítés lehetősége 2011-től
Nem minden sportág közvetítésénél működik a 3D
Április 3-án nyilvánosan is elindul a Sky 3D

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .