Az LCD TV-k magasabb képfrissítése csak marketing trükk

1. Oldal

Legalábbis erre a következtetésre jutott a képkalibrálással és tanácsadással foglalkozó elismert független cég a DisplayMate elnöke, az elvégzett tesztek alapján, és arra, hogy a képelmosódást nem jelzi pontosan a képernyők válaszideje.


DisplayMate.jpgA DisplayMate Technologies Corporation elnöke Dr Raymond M Soneira „LCD válaszidő és mozgáselmosódás” című tanulmányában annak a véleményének ad hangot, hogy a gyártók által különböző technikákkal gyorsított képernyő válaszidő (a pixelek feketéből fehérbe, majd ismét feketébe váltásának ideje) nem alkalmas a mozgáselmosódás mértékének megítélésére, az LCD TV-k megtöbbszörözött képfrissítését pedig egy olyan probléma leküzdésére találták ki, amely valójában nem is létezik.

A véleményt megalapozó összehasonlító teszt során összesen nyolc LG, Samsung, Sharp és Sony márkájú LCD HDTV-t, két plazma HDTV-t (ezek mindegyike 2008-as észak-amerikai piacra szánt modell volt, köztük három csúcskategóriás LCD TV szerepelt) és referenciaként egy professzionális SonyTrinitron HD monitort mértek meg illetve hasonlítottak össze. Az alapos tanulmány tudományos megalapozottságú pontos kalibrációt és átfogó spektrométeres méréseket is tartalmazott, és a nézési teszteket nagyszámú tapasztalt és hozzáértő ítész végezte mérőábrákkal, tesztfotókkal és rengeteg minőségi nagyfelbontású videóval.

Soneira a tesztek során azt találta, hogy a specifikált válaszidő tudományosan nem pontos és nem értelmezhető jelzése a képelmosódásnak. Tulajdonképpen a tesztben szereplő legrövidebb válaszidejű LCD TV-nek volt a legnagyobb a mozgáselmosódása. A publikált értékek már a 2 ms-ot is elérik, de a tesztben mozgó mérőábrákkal mért mozgáselmosódás a csúcskategóriás készülékek esetében is 40 ms felett voltak, vagyis általában több mint tízszeres az eltérés a gyártók specifikációjához képest.

A mozgó mérőábrákkal, mozgó fényképekkel és élő videókkal elvégzett kiterjedt összehasonlító tesztek alapján a szakértők azonban nem találtak vizuálisan érzékelhető különbséget a mozgáselmosódást tekintve a közép- és csúcskategóriás modellek között, tekintet nélkül azok válaszidejére, 60 vagy 120Hz-es képfrissítésére, stroboszkópos LED háttérvilágítására vagy a mozgásmegjelenítést javító jelfeldolgozó eljárásra. Sőt úgy találták, hogy ezek a mozgásjavító jelfeldolgozó technológiák sokkal inkább csak nem kívánatos kontúrokat, éleket és kellemetlenül mesterséges mozgásmegjelenítést mutatnak a képen, mint csökkentenék a teljes látott mozgáselmosódást. A legjobb képminőséget a mozgásjavító jelfeldolgozás minimalizálásával vagy kikapcsolásával nyerték. Míg a mozgó tesztábrákban és bizonyos mozgó fényképekben jelentős a mozgáselmosódás, valódi élő videótartalmakban ilyen egyszerűen nem volt látható az átfogó összehasonlító tesztben. Ez kétségtelenül annak tudható be, ahogy agyunk feldolgozza és kinyeri a lényeges információkat a dinamikus és összetett mozgóképekből.

Mindezek alapján Soneira arra szólítja fel a gyártókat, hogy a válaszidő rövidítése és a képfrissítés feltornászása helyett koncentráljanak inkább a produktívabb és izgalmasabb képmegjelenítő termékekre és marketing kérdésekre, mint például a 3D képernyők következő generációi. A fogyasztóknak pedig azt tanácsolja, hogy ne törődjenek a specifikált válaszidővel, ne aggódjanak az LCD mozgáselmosódása miatt, és ne költsenek plusz pénzt a 120Hz-es vagy nagyobb képfrissítésre, stroboszkópos LED háttérvilágítására vagy mozgásmegjelenítést javító jelfeldolgozásra.

Kapcsolódó linkek:

Vita az LCD TV-k 200/240Hz-es képfrissítése körül
LCD TV-k megkétszerezett képfrissítéssel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .