Újra m1 HD adás a kísérleti DVB-T műsorsugárzás részeként

1. Oldal

Az Antenna Hungária 2008. október 6-tól november 16-ig elérhetővé teszi az m1HD adásának vételét budapesti kísérleti DVB-T rendszerén az eddigi négy közszolgálati csatorna programja mellett, melyeket viszont október 31-én leállít.
Antenna Hungária_200px.jpgAz Antenna Hungária (AH) a Magyar Televízióval együttműködve a földi digitális televízióműsor-szóró (DVB-T) hálózaton kísérleti HD-adást indított Budapesten, a 38-as csatornán a Pekingi Olimpiai Játékok idejére, 2008 augusztusában. A kísérletben résztvevő felek sikeresnek minősítették a HD-sugárzás tesztjeit.

m1HD.jpgHogy a MinDig TV szolgáltatás decemberi kereskedelmi indulásáig is legyen lehetőség földi vétellel előfizetési díj nélkül DVB-T HD adást nézni, 2008. október 6-ától az AH elérhetővé teszi az m1HD adásának vételét budapesti kísérleti rendszerén. A HD adás az 51-es csatornán lesz fogható MPEG-4 formátumban, mely mellett továbbra is elérhető lesz MPEG-2-es formátumban a négy – m1, m2, Duna TV, Autonómia – közszolgálati csatorna programja is, de már csak a hónap végéig.
MinDig TV.jpg
Az AH ugyanis az új MinDig TV szolgáltatás decemberi indulása miatt az 1999 óta működő, a négy közszolgálati csatornát MPEG-2 tömörítési eljárással sugárzott kísérleti rendszert 2008. október 31-én leállítja. Ezzel ez a formátumú adásmód megszűnik, mivel az MPEG2-es készülékek nem lesznek alkalmasak az új MinDig TV szolgáltatás vételére, és a cég – nagyon helyesen – nem kívánja a jövőben nem használatos formátummal megtéveszteni a készülékhasználókat és vásárlókat. Arról a kiadott közlemény nem szól, hogy a megszűnő MPEG-2 helyett MPEG-4 formátumban folytatódik-e az eddigi négy közszolgálati csatorna sugárzása. Az MPEG-4 tömörítési eljárással sugárzott m1HD kísérleti tesztadás a fenti csatornákon 2008. november 16-áig lesz üzemben, a MinDig TV kereskedelemi szolgáltatás indítására előreláthatólag 2008. december 1-jén kerül sor, ekkortól arra alkalmas készülékekkel újra előfizetési díj nélkül lesznek elérhetőek az m1 és m2 csatornák HD felbontásban.

A hatósági szerződések szeptember 5-i megkötését követően az AH szeptember közepén a budapesti Széchenyi-hegyi adótoronnyal megkezdte az antennarendszerek rekonstrukcióját és rendkívül megfeszített munkával dolgozik azon, hogy a DVB-T 60%-os hálózati lefedettséggel decemberben elindulhasson.Kapcsolódó linkek:

Helikopteres antennarekonstrukció Budapesten
Aláírták a DVB-T és DAB hálózatok üzemeltetési szerződéseit
A hazai földfelszíni digitális televíziózás várható elterjedéséről
Év végére elindul a digitális földfelszíni műsorszórás Magyarországon
A Magyar Televízió és az Antenna Hungária kísérleti DVB-T HDTV sugárzásáról
A Magyar Televízió bővítette HDTV adásokra vonatkozó terveit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .