MinDig TV: nőhet a hazai DVB-T szolgáltatás nézettsége

1. Oldal

Az Antenna Hungária abban bízik, hogy a lakossági lefedettség bővülése és az alkalmas DVB-T vevőkészülékek egyre nagyobb száma növeli majd a jövőre már jelentős számú fizetős csatornát is kínáló MinDig TV szolgáltatás nézettségét.
Az Antenna Hungária (AH) most decemberben 10 új adóállomásról indítja el a MinDig TV földfelszíni digitális televíziós (DVB-T) szolgáltatás sugárzását (december 1-től Győr, Szeged, Pécs, Kékes, Tokaj, Nagykanizsa, Kiskőrös, Vasvár, Úzd, és még karácsony előtt Debrecen). Ezzel a digitális hálózat lakossági lefedettsége 88 százalékra emelkedik és immáron minden megyébe eljut az előfizetési díj nélküli szolgáltatás. Jó hír ugyanakkor az is, hogy várhatóan még december elején növelhető lesz a Budapest/Széchenyi-hegyről sugárzott multiplexek teljesítménye is, így a fővárosban is többen és egyszerűbben foghatják majd a MinDig TV szolgáltatást.

MinDig_TV_ellatottsag_2009_dec.jpg
Az AH a MinDig TV tartalomkínálatának nyári bővülésével és szeptember közepétől elindított kommunikációs kampányával is magyarázza a DVB-T MPEG-4 integrált televíziók, dekóderek és egyéb készülékek árának kedvező alakulását, és az ezek iránti növekvő keresletet. Az AH a GfK Piackutató Intézet havi értékesítési statisztikáit is felhasználva állítja, az MPEG-4 kompatibilis DVB-T vevőkészülékek (vevődekóderek, integrált televíziók, PC-s vevőeszközök) eladása a szeptemberi 50 százalékos bővülést követően októberben további 63 százalékkal emelkedett. A DVB-T MPEG-4 dekóderek átlagára 5, az ilyen vevővel rendelkező integrált televíziókészülékek átlagára pedig 3 százalékkal csökkent októberben. Tavaly decemberi adatokkal összevetve a vevődekóderek átlagára 55 százalékkal csökkent.

Az október végéig eladott 86 000 DVB-T vételre alkalmas készülék és eszköz többsége integrált vevőt tartalmazó síkpaneles TV, és pusztán e szám alapján a magyar háztartások 2,3 százaléka már tudná fogni a MinDig TV szolgáltatást. Az hogy valójában hány otthonban nézik a hazai DVB-T műsorszórást hiteles felmérés hiányában egyelőre nem tudható.

A MinDig TV matricás készülékek választéka várhatóan jelentősen bővül majd, miután a jelenlegi 8 féle vevődekóder és 21 Sony márkájú integrált TV modell mellé mostantól már bármely gyártó vagy forgalmazó térítésmentesen kaphatja meg az AH-tól a matricát, amennyiben készüléke megfelel a követelményeknek. Ráadásul a matricás készülékek egyre több boltban és üzlethálózatban kaphatóak, és 92 üzletben lehet havi 715 forintos törlesztőrészlet ellenében kedvezményesen dekódert vásárolni.

A mai sajtótájékoztatón Jean-Francois Fenech, az AH vezérigazgatója kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a jövő év közepére bővíteni szeretnék a MinDig TV tartalomkínálatát is. Konkrétumok említése nélkül ez további két előfizetési díj nélküli és hat vagy hét fizetős csatorna elérhetővé tételét jelentheti.

Kapcsolódó linkek:

MinDig TV: növekvőben az alkalmas vevőkészülékek száma
Szankció az eddig nem túl sikeres digitális átállás miatt
MinDig TV: vevődekóder részletre és tervek a jövőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .