MinDig TV: növekvőben az alkalmas vevőkészülékek száma

1. Oldal

Az Antenna Hungária statisztikákkal igyekszik igazolni, hogy a mind olcsóbb MPEG-4 kompatibilis DVB-T vevőkből egyre többet adnak el hazánkban, de ebből még nem tudható hogy valójában hányan nézik a MinDig TV szolgáltatást.
A Nemzeti Hírközlési Hatóság eddig sikertelennek ítéli meg a digitális átállást, s ennek igazolását látja a 2009 júniusában 1500 háztartás megkérdezésén alapuló reprezentatív felmérés eredményeiben is (lásd: Digitális átállás monitoring 2009. 1. hullám). Eszerint még nem mérhető, hogy a kicsit több mint 4 millió hazai háztartásban hányan nézik a földfelszíni digitális televíziós (DVB-T) szolgáltatást, a MinDig TV-t. (Ha a megkérdezett 1500 háztartásból akárcsak egy ilyen akadt volna, akkor az országosan kb. 3000 háztartásnak felelt volna meg.) Ráadásul az átállás szempontjából legérintettebb döntően idősebb, kevésbé iskolázott, kedvezőtlenebb anyagi helyzetű és kistelepüléseken élő tető- vagy szobaantennával televíziózók a legtájékozatlanabbak az átállással kapcsolatban.

Az Antenna Hungária (AH) viszont azt igyekszik kommunikálni, hogy a DVB-T tekintetében az átállás folyamata igenis elindult, s ezt az MPEG-4 kompatibilis vevőkészülékek eladásának dinamikus növekedése igazolja.

DVB-T_MPEG4_darabszam.jpg
Legfrissebb sajtóközleményükben azt emelik ki, hogy a MinDig TV tartalomkínálatának a nyár folyamán lezajlott bővülése, valamint a szeptember közepétől elindított kommunikációs kampány rendkívül kedvező hatással voltak a készülékárak alakulására, valamint a DVB-T MPEG-4 integrált televíziók, dekóderek és egyéb készülékek keresletére. Az AH a GfK Piackutató Intézet havi értékesítési statisztikáit is felhasználva azt állítja, az MPEG-4 kompatibilis DVB-T vevőkészülékek (vevődekóderek, integrált televíziók, PC-s vevőeszközök) eladása az előző hónaphoz képest 50 százalékkal emelkedett szeptemberben. Az AH a legnagyobb növekedést (+77%) a DVB-T MPEG-4 dekódereladások tekintetében mérte. Szerintük szeptember végén már a háztartások 1,7 százaléka rendelkezett DVB-T vételre alkalmas eszközzel, ezek többsége persze nagyfelbontású televíziókészülék.

Az árcsökkenés körülbelül 8 százalékos volt a DVB-T MPEG-4 integrált televíziókészülékek, vevődekóderek és egyéb készülékek piacán szeptemberben. Tavaly decemberi adatokkal összehasonlítva – amikor a MinDig TV szolgáltatás elindult – az átlagár a fenti vevőkészülékeket illetően több mint 50 százalékkal csökkent.

Az AH arra számít, hogy amennyiben a fenti trend folytatódik, a magyar háztartások körülbelül 4 százaléka (160.000 háztartás) rendelkezni majd DVB-T vételre alkalmas készülékekkel az év végéig, ami szerintük összhangban van a többi európai ország DVB-T készülék-elterjedési mintáival. Abban is bíznak, hogy a szolgáltatás lakossági lefedettségének decemberi 88%-ra emelkedésével, valamint a növekvő ismertség és a bővülő eszközértékesítés következtében olcsó integrált televíziókészülékek és vevődekóderek kerülnek a boltokba országszerte.

Kapcsolódó linkek:

Szankció az eddig nem túl sikeres digitális átállás miatt
MinDig TV: vevődekóder részletre és tervek a jövőről
MinDig TV: elindult az euronews csatorna tesztsugárzása
MinDig TV: az MTV csatornái hivatalosan is a kínálatban
MinDig TV: megvan a megállapodás TV2-vel is
MinDig TV: megszületett a megállapodás RTL Klubbal
Antennák a digitális földi televíziós műsorsugárzás vételéhez
Elindult a MinDig TV digitális földi televíziós szolgáltatás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .