Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (VIII.)

1. Oldal

A két versengő lemezformátummal kapcsolatos legfrissebb híreket gyűjtjük csokorba az alábbiakban.
Egy amerikai közvéleménykutatás szerint a megkérdezett 1200 vásárló 58%-a a Blu-ray Disc formátumot választaná, 26%-uk nem tud dönteni és csak 16% preferálná a HD-DVD-t. Azok körében, akik különösen érdeklődnek az új formátum megvásárlása iránt az arány még inkább a Blu-ray Disc felé hajlik (66%/19%/15%). A felmérés egymásmellé állította a két formátumot, az azokat támogató technológiai cégek, hollywoodi filmstúdiók, játékkonzolok, lemezkapacitásaikat, potenciális mozifilmválasztékuk és várható megjelenési dátumuk alapján. Az „ügyesen irányított” összevetésből kihagyták a két formátum közül valószínűleg a HD-DVD számára kedvezőbb lemez és készülékárakat, nem utaltak a Microsoft és a HD-DVD szoros együttműködésére, és nem hangsúlyozták a hollywoodi filmstúdiók nem túl állhatatos elkötelezettségét sem. Szóval ez a közvéleménykutatás nem biztos, hogy hűen tükrözi a vásárlók preferenciáit.

FOX_logo.jpgMúlt pénteken a 20th Century Fox (Fox) filmstúdió bejelentette, hogy a formátum egyesült-államokbeli bevezetésekor filmeket és TV műsorokat jelentet meg Blu-ray Disc műsoros lemezeken. Mindez jelentős fegyvertény a Blu-ray Disc számára a HD-DVD-vel szemben vívott küzdelemben – a bejelentés nem érhetett váratlanul senkit, miután a Fox a múlt év októbere óta tagja a Blu-ray Disc Association igazgatótanácsának – és tovább mélyíti a hollywoodiak megosztottságát a két formátum tekintetében. Jelenleg a Fox mellett a Disney és természetesen a Sony Pictures illetve a részben Sony érdekeltség MGM áll a Blu-ray Disc mögött, míg a HD-DVD formátum támogatója a Warner Bros., a Paramount és az NBC/Universal.

Az ellentábor azonmód igyekezett cáfolni a Fox bejelentésében sugalltakat, miszerint a Blu-ray Disc formátum erősebb másolásvédelmet nyújtana. A HD-DVD Promotion Group állásfoglalása szerint: „A HD-DVD tartalomvédelmi rendszere azonos szintű biztonságot nyújt, mint a Fox által pártolt rendszer a Blu-ray Disc-nél. Ugyanakkor úgy hisszük a Blu-ray Disc formátum és a javasolt másolásvédelmi rendszer lejátszhatósági és megbízhatósági kérdéséket vethet fel a vásárlóknál. A HD-DVD robusztus, megújítható és szabványos tartalomvédelmet biztosít bizonyított megbízhatósággal, költséghatékonyan és rugalmasan, s ez az oka, hogy számos fontos filmstúdió jelentette be a HD-DVD formátum támogatását.”

HD-DVD_lejatszo.jpg
A Toshiba amerikai „road show”-ján sok minden derült ki a novemberben üzletekbe kerülő HD-DVD-ről. Már a megjelenéskor 89 műsoros lemezből lehet majd válogatni. A HD-DVD lejátszó nagyfelbontású (HD) képjelet CSAK HDMI és IEEE1394 (DV) digitális kimenetén keresztül ad majd le, analóg videojel kimenetei „leskálázott” 480 soros felbontásúak lesznek. Ez a megoldás a másolásvédelmet szolgálja, mely csak a digitális kimeneteken keresztül garantálható. A lejátszón lesz USB interfész, amin keresztül fejlett tartalmi és interaktív lehetőségek állnak rendelkezésre közvetlenül a lemezről. A 15, 30, és 45 GB kapacitású (egy-, két- és háromrétegű) lemezeken 4, 8, és 12 órányi műsor fér el MPEG-4/AVC tömörítéssel, ismeretlen képfelbontásban.

Kapcsolódó linkek:
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (VII.)
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (VI.)
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (V.)
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (IV.)
Blu-ray Disc és HD-DVD híre (III.)
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (II.)
Blu-ray Disc és HD-DVD híre (I.)
A Walt Disney a Blu-ray Disc formátum mögött
Blu-ray hírek
HD-DVD hírek
Az MGM a Sony-é

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .