NanoLED (QDEL): két kvantumpont fénykibocsátó prototípus képernyővel állt elő a Sharp

A Nanosys gyártói partnere a Sharp Display a CES 2024-en zártkörben bemutatott egy-egy 31 és 76 centis (12,3” és 30”) NanoLED avagy QDEL prototípus képernyőt.


Majdnem pontosan egy éve a CES 2023 alkalmával mutatta be a Nanosys a „NanoLED” márkanevű kvantumpont fénykibocsátó display első prototípusát, amit csak kevés kiválasztott láthatott. A tavalyihoz hasonlóan idén sem a nagyközönségnek rendezték be azt a bemutatót, amin a Nanosys gyártópartnere a Sharp Display Technology Corporation saját elnevezésével „kvantumpont elektrolumineszcens”, röviden QDEL prototípus képernyőket prezentált.

NanoLED QDEL Sharp prototípus display kiemelt

A Nanosys némileg a cég nevére is emlékeztető NanoLED elnevezése olyan displaytechnológiára utal, melyben a képpontok vörös, zöld és kék (RGB) saját fényt kibocsátó részpixeleit elektromos gerjesztésre fényt emittáló, azaz elektrolumineszcens kvantumpontok alkotják. A technológiát gyakran QLED, QD-LED, ELQD, EL-QLED, AMQLED és a Sharp által a Quantum Dot Electroluminescent rövidítéseként használt QDEL elnevezéssel is illetik.

A Sharp Display 31 és 76 centis (12,3” és 30”) prototípus képernyőiről beszámolót közöl a CNET és a Digital Trends is, mely utóbbi munkatársa, Caleb Denison még egy videót is megoszt, melyen megjelenik a kisebb display, ami a CNET közlése szerint 1920×720 pixel felbontású vagyis 167 ppi pixelsűrűségű.

Nanosys QDEL Sharp prototípus display
Balra a Digital Trends, jobbra a Nanosys által megosztott kép

A NanoLED vagy a QDEL a legszélesebb színskálával rendelkező áttörést jelentő displaytechnológia lehet. Az elektromossággal közvetlenül gerjesztett kvantumpontok lényegében milliónyi apró LED-ként nagyon tiszta RGB fényspektrumot állítanak elő. Tehát nincs szükség LED háttérvilágításra, mint a „QLED” LCD TV-knél, vagy kék fénykibocsátó OLED rétegre, mint a QD-OLED TV-kben.

Kevésbé költséges lehet a gyártás, és a Sharp Display úgy véli, hogy a meglévő LCD gyártóüzemeket át is lehet alakítani az új displaytechnológiára, ami a kis kijelzőktől a nagyobb TV panelekig könnyen méretezhető.

NanoLED tervek

2023 szeptemberében a japán Shoei Chemical megvásárolta a Nanosys kvantumpont üzletágának eszközeit, és a NanoLED fejlesztés gyorsítását tervezi.

A Sharp Display nem TV-ket, hanem displaypaneleket gyárt, és a NanoLED technológiát kezdetben kisméretű mobil kijelzőkben, majd táblagépek, laptopok, monitorokképernyőinél alkalmaznák, és csak később TV-k paneljeihez, de konkrét ütemtervek még nincsenek. Ne felejtsük, hogy a Sharp többségi tulajdonosa a Hon Hai (Foxconn), mely sok egyéb ismert termék mellett az iPhone-ok gyártója is.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .