NanoLED: még csak prototípus az első fénykibocsátó kvantumpont display

A CES 2023 idején zárt ajtók mögött mutatta be a Nanosys a levédett „NanoLED” márkanevű RGB fénykibocsátó kvantumpont képernyő működő prototípusát, ami a valódi QLED vagy QD-LED display.


Amit ma a Samsung jóvoltából QLED TV-nek nevezünk az valójában egy közönséges LCD TV, ami kvantumpont technológiát alkalmaz a jobb színvisszaadás érdekében. Pedig több mint tíz éve már elkezdték az elektrolumineszcens, azaz fénykibocsátó kvantumpont diódás – mondjuk úgy, „valódi QLED” képernyők fejlesztését.

A kutatás-fejlesztés azóta is zajlik. Legutóbb a Samsung számolt be elörelépésről a cég által korábban QD-LED-ként emlegetett displaytechnológia terén.

A CES 2023 kiállítás idején a Nanosys szűk körben bemutatott egy úgynevezett „NanoLED” display prototípust. A márkanévként levédetett elnevezés emlékeztet ugyan a miniLEDre illetve microLED-re, de azokhoz nemsok köze van, viszont áttételesen utal a nanoméretű kvantumpontokra. A NanoLED tulajdonképpen nem más, mint fényemittáló pontosabban elektrolumineszcens kvantumpont, és elterjedt elnevezései még a QDEL, ELQD, QD-LED, EL-QLED és AMQLED is.

NanoLED_Top-Secret

A CNET tudósítója, Geoffrey Morrison erről szóló beszámolójában írja le ezzel kapcsolatos élményeit: „És az ajtótól legtávolabb ott volt az egyik asztalon a 6 hüvelykes (15 centis) prototípus, amit meg akartam nézni. Vezetékek labirintusa kötötte össze a többszintes áramköri lapokkal. Lehetetlenül lapos volt, mint egy vibrálóan izzó papírlap. Egy galéria színes természetkép követte egymást a képernyőn, a gyártás előtti display demók de facto szokványos tartalma. Úgy éreztem, mintha a jövőből (érkező) valamit bámulnék, mert alapvetően így is volt. Ez annyira a legújabb és legfejlettebb, hogy a Nanosys azt mondta, hogy csak egy elmosódott képet mutathatok, és nem készíthetek videót.”

A mai displaytechnológiákban alkalmazott fotólumineszcens kvantumpontok nagy energiájú, többnyire kékfénnyel gerjesztve állítanak elő más hullámhosszú vörös illetve zöld színű fényt, mint a QD-Display, azaz QD-OLED képernyőkben a színkonverterek (lásd az alábbi ábrán  QDCC rövidítéssel). Az elektrolumineszcens kvantumpont display (lásd az alábbi ábrán legalul) RGB NanoLED-jei viszont az elektromos energiát közvetlenül alakítják át különböző hullámhosszú, azaz vörös, zöld és kék fénnyé.

QD-OLED_MicroLED_NanoLED

A Nanosys „végső célként” emlegeti a NanoLED displaytechnológiát, ami áttörést jelent a képminőség, a képfényesség és az energiahatékonyság terén egyaránt, ugyanakkor a tintasugaras nyomtatással csökkenthető a gyártás költsége is.

Az elegendően hosszú élettartamú és fényhatásfokú vörös, zöld és kék fényt kibocsátó kvantumpontok közül az utóbbi előállítása még mindig a legnagyobb kihívás. A Nanosys jól halad ezen a téren, de korábban úgy becsülte, hogy nem lesz kész a NanoLED képernyő 2025-2026 előtt.

2017-ben a kínai BOE már bemutatta a világ első valódi QLED kijelzőit. A Nanosys azt állítja, hogy az általa most bemutatott „a világ első teljesen működőképes, nehézfémmentes RGB emissziós QD képernyője. Ez egy jelentős mérföldkő az emissziós QD kereskedelmi forgalmazása felé vezető úton”.

Azt nem tudni, hogy a Nanosys a NanoLED display prototípusának előállításában együttműködött-e valamelyik panelgyártóval, de a cég korábbi partnerei, a Samsung és a TCL szintén végeznek kutatás-fejlesztést a displaytechnológiával és tömeggyártásával kapcsolatosan.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .