Samsung The Premiere 8K: a világ első vezeték-nélküli csatlakoztatású 8K projektora

Idén talán már kapható lesz a Samsung The Premiere 8K ultrarövid-távolságú vetítő a használhatóságot kiterjesztő okos funkciókkal és a képernyőből megszólaltató hanggal.


A CES 2023 egyik nagy bejelentése volt a Samsung The Premiere 8K projektora, de a képet akkor egy zárt szekrényből vetítő készülékből csak az idei Las Vegas-i kiállításra lett késztermék, amit megemlít a CES 2024 alkalmával kiadott összefoglaló Samsung sajtóközlemény is. A márka további három új ultrarövid-távolságú vetítőt is bejelentett, a Premiere 9-et, a Premiere 7-et és a Premiere 5-öt.

Samsung The Premiere 8K lifstyle

Úgy tűnik, hogy még egy kicsit várnunk kell rá, de a CES 2024 alkalmával megtartott sajtóeseményen Jonathan Gabrio – a Samsung Electronics America Connected Experience Center vezetője – megígérte, hogy idén bevezetik a The Premiere 8K projektort. A vetítő optikai motorjáról egyelőre biztosan csak annyit tudni, hogy az a hármas lézer fényforrással 4.000 Lumen (4.500 ISO-Lumen) maximális fényáramot és széles színterű képet produkál automatikus fényességszabályzással. Ha a DLP technológiát alkalmazva egy natív 4K felbontású DMD chippel és XPR technológiával – vagyis a képpontok számát 240Hz-es négy-irányú pixeleltolással megnégyszerezve – állítja elő a vetítőfelületen megjelenített 8K felbontású kép több mint 33 millió képpontját, akkor ezzel a The Premiere 8K a maga nemében az első lehet, hacsak a Hisense nem jelenik meg előbb a 120LX 8K Laser TV-jével.

Samsung CES 2024 The Premiere 8K és vezeték-nélküli egysége
Balra a Samsung The Premiere 8K UST projeltor, jobbra a Wireless One Connect Box

A 30 centi távolságból már 3,8 méteres (150”) képátlót vetítő The Premiere 8K viszont mindenképpen az első vezeték-nélküli 8K jelátvitellel rendelkező projektor lesz, amihez a tápkábelt kivéve nem kell mást csatlakoztatni nagyon megkönnyítve ezzel a készülék mennyezetre való felszerelését. A The  Premiere 8K mellé párosított Wireless One Connect Box médiaközpontként fogadja a csatlakoztatott forráskészülékek tartalmait és továbbítja azokat vezeték-nélküli kapcsolaton át a 10 méteren belül lévő vetítőegységnek.

A projektor 100W összteljesítményű hangrendszere 8.2.2 csatornás Dolby Atmos hangzást kínál, amihez az innovatív Sound-on-Screen (hang a vásznon) technológia párosul. Ez az előlapi akusztikus szövet mögé rejtett fronthangszórók mellett további a fedlapba épített hangszórókkal és szoftveres algoritmusokat alkalmazva azt az érzetet kelti, hogy a hang a vetített képből szólal meg.

Mivel nem túl sok 8K felbontású tartalom érhető el, ezért a projektor felskálázással állítja elő ezeket mesterséges intelligenciát (MI) alkalmazva.

A vetítő használhatóságát automatikus trapézkorrekció, autófókusz és képernyőre-méretezés segíti, és olyan beépített okosfunkciók teszik teljessé, mint a kép nélkül is megszólaltatható hang, a felhőalapú játék, a mindig bekapcsolt hangasszisztens távoltéri mikrofonnal és a négy képet egyszerre megjelenítő osztott-képernyő. (Ezekről és további funkciókról az alábbiakban több is olvasható.)

Azt még nem tudni, hogy mikor és mennyiért kerül forgalomba a Samsung The Premiere 8K, de egyes források szerint ára akár 25.000$ (kb. 8,8M Ft) is lehet.

Az új Premiere 9 és Premiere 7 vetítők az eddigi The Premiere LSP9T és LSP7T helyébe lépnek majd. Továbbfejlesztésként mindkét új modell magasabb fényáramot biztosító lézerfényforrást, Quantum 4K processzort és Dolby Atmos hangzást kap, de egyelőre nem tudni, hogy ez a beépített hangrendszerre vonatkozik, vagy csak a hangformátum támogatására

Samsung The Premiere 5 lifestyle

A 20 cm magas, 13,7 cm széles és mély, 1,68 kg tömegű új Samsung The Premiere 5 „lifestyle” projektor a márka szerint a világ legkompaktabb háromlézeres ultrarövid-távolságú vetítője. A könnyen mobilizálható projektor nemcsak nagy kép előállítására alkalmas, de használható második monitorként a mellékelt állvány segítségével asztalra vagy más vízszintes felületre is vetítve, vagy akár a helyiség fényfestésére is.

A Premiere 5 a vetítőfelülettől 43 centiméterre már 254 centis (100”) átlójú 4K képet vetít automatikusan állítva a fókuszt, a képgeometriát, a fehéregyensúlyt és az érintőképernyős interaktivitást (a Light Warp funkcióról lásd alább), amivel az a cég marketingszövege szerint „érintőképernyőként interaktív oktatóvideókhoz vagy oktatási alkalmazásokhoz” is használható. A projektor többfunkciós kezelőszervével kapcsolható a mobilkapcsolat és  választhatóak az üzemmódok, köztük az Ambient mód és a vetítésnélküli csak hangszóróként való használati mód. A beépített hangszóró 10 wattos.

A vetítő tükrözheti a hozzá érintett okostelefon kijelzőjét is, de egyelőre nem tudni, hogy ez a Samsung készülékein kívül más márkák telefonjaival is működik-e.

Az új Samsung ultrarövid-távolságú vetítők okos funkciói három újdonsággal bővülnek. A márka okos TV-in is futó Tizen platform része a Samsung Gaming Hub (Játékközpontot), mely partner streaming játékszolgáltatók konzol nélkül játszható játékainak sokaságát teszi elérhetővé.

A Light Warp funkció bármely felületet interaktív képernyővé tehet. Az eddig csak profi és kereskedelmi célú projektorokban alkalmazott vetítési leképzés technológia – a vetített kép felületre illesztése – először kerül otthoni szórakoztató készülékbe. Segítségével bármilyen felületre lehet vetíteni, és akár egyedileg kialakított műszerfal is kialakítható például óra vagy időjárási adatokat mutató widgetekből. Ez az újdonság kreatív lehetőséget biztosít a helyiség kialakításához, a partihangulat megteremtéséhez és hasznos információk megjelenítéséhez.

Az új Premiere vetítők használhatóak okos-hangsugárzóként lehetővé téve a zenelejátszást, emlékeztetők beállítását és más okos-otthoni technológiák vezérlését csupán hangutasításokkal, akkor is, ha a projektor ki van kapcsolva.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .