Natív 2,35:1 képarányú 1080p vetítő a Digital Projection-től

1. Oldal

A közelgő CEDIA kiállításon mutatja be a Digital Projection International 2560 x 1080 pixel sajátfelbontású, a 2,35:1 képarányú filmeket anamorfikus lencse használata nélkül vetítő dVision Scope 1080p DLP házi-mozi projektorát.
A Digital Projection International (DPI) egychipes dVision Scope 1080p DLP vetítője küllemében és feltehetően műszakilag is megegyezik a Projectiondesign avielo optix SuperWide 235 modelljével. A 2560 x 1080 képpont natív felbontású vetítő közel 2,75 millió pixelével a nagyfelbontású képtartalmak legfinomabb részletei is megjeleníthetőek, mégpedig magasabb kis területi kontraszttal. A megszokott 1920 x 1080-nál több pixel persze elsősorban arra szolgál, hogy a vetített kép optikai nyújtása (vagy összenyomása) és az ezzel járó képtorzulás nélkül lehessen a 2,35:1 képarányt elérni. A több pixel ráadásul azzal az előnnyel is jár, hogy növeli a megjelenített felbontást szélesebb képarányú tartalmak esetében.

DPI_dVision Scope 1080p.jpg
A dVision Scope 1080p kiváló megoldást kínál az 1,78:1 és a 2,35:1 közötti (illetve bármely 1,78-nál, vagyis 16:9-nél szélesebb) képarányú tartalmak vetítésére. Ezek konstans képmagasságú vetítéséhez hagyományosan anamorfikus lencsét alkalmaznak, ami megfelelő megoldás, de növeli a házi-mozi vetítőrendszer mechanikai és optikai bonyolultságát és jelentős többletköltséggel jár. Bár anamorfikus lencsét éppen azért alkalmaznak, hogy a szokványos vetítők 16:9 képarányú képmodulátorának teljes felületét kihasználva a 2,35:1 arányú kép vetítésekor se csökkentjen a fényerő kb. harmadával, maga az optika hozzávetőleg 10 százalékot vesz el a fényerőből és a kontrasztarányt is csökkenti. A dVision Scope 1080p a külső anamorfikus lencserendszer megvásárlását és felszerelését feleslegessé téve nyújt költséghatékony megoldást a különböző képarányú tartalmak konstans képmagasságú vetítéséhez.

Az 1,78:1 (16:9) képarányú tartalmakat a dVision Scope 1080p natív 1080p azaz 1920 x 1080 pixel felbontással vetíti. Szélesebb képarányú tartalom megjelenítésekor is marad a függőleges 1080 pixel felbontás és képmagasság, de a megjelenítendő forrás képarányától függően a kép vízszintesen átméretezésre kerül akár 2560 pixel szélességig. A vetítő képaránya tehát úgy változik, hogy a szélesebb képtartalmat az 1920 vízszintes pixelnél nagyobb vízszintes felbontással jeleníti meg. Szélesvásznú (CinemScope) kép megjelenítésekor a vetítő automatikusan érzékeli a „letterbox” képmező feletti és alatti fekete sávokat a videojelben, és azonnal átméretezi a képet, hogy az a DMD képmodulátor (1080 pixel) magasságához illeszkedjen, miközben az alkalmazott vízszintes pixelek számát növelve megfelelő képarányt jelenít meg.

A közepes és nagy vetített képek előállításához megfelelő dVision Scope 1080p rugalmas installálásához különböző nagypontosságú optikák közül választható ki a legmegfelelőbb, amelyek képszélesség/képtávolság aránya a 0,8:1-től 4,5:1-ig terjed. A szükséges fényáram és feketeszint egy motorizált lencse írisszel optimalizálható a helyiség fényviszonyaihoz. Az ugyancsak motoros lencseszerelvény széles tartományban nyújt vízszintes és függőleges lencseeltolást, minek révén a vetítőnek könnyű helyet találni a vászonhoz képest. A kiadott sajtóközleményben intuitívnek minősített felhasználói kezelőfelületen és átfogónak titulált forrás kompatibilitáson kívül további részletek nem ismertek a minden bizonnyal prémium árkategóriába tartozó dVision Scope 1080p-ről.

Kapcsolódó linkek:

Projectiondesign avielo optix 2010-es vetítőújdonságok
Újabb LED fényforrású vetítő a Digital Projection-től

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .