Már Oscar-díjat is nyertek Amazon és Netflix produkciók

1. Oldal

Az idei Oscar-gálán először nyertek szobrocskát a legnagyobb online streaming szolgáltatók produkciói – az Amazon mindjárt hármat, a Netflix egyet -, ami jelzi, hogy szerepük egyre nagyobb a tartalomterjesztés terén változóban lévő filmiparban.


A televíziós alkotások Emmy-díjaiból már jó néhányat begyűjtöttek az Amazon és a Netflix produkciói, de az Amerikai Filmakadémia éves elismerését, az Oscar-díjat eddig még nem nyertek.

Amazon_prime_Netflix.jpg
Az idei díjkiosztón viszont az Amazon gondozásában készült alkotások három szobrocskát is kaptak. A „Legjobb film” címére is jelölt A régi város (Manchester by the Sea) (lásd az alábbi előzetest) végül elnyerte a „legjobb eredeti forgatókönyv”, főszereplője Casey Affleck pedig a „legjobb férfiszínész” díját. Az iráni-francia dráma, Az ügyfél (The Salesman) lett a „legjobb idegen nyelvű film”.

HTMLON
HTMLOFF
A Netflix a „legjobb rövid dokumentumfilmnek” járó díjat nyerte el A fehérsisakosok (The White Helmets) című alkotással, mely azokról a szíriai önkéntesekről szól, akik nap mint nap életük kockáztatása árán mentik ki a lebombázott épületek romjai alatt rekedt embereket.

A Netflix által Leonardo DiCaprio közreműködésével elkészített, és a veszélyeztetett gorillákat a vadorzóktól védelmező vadőrök küzdelméről szóló Virunga című filmet 2015-ben már jelölték a „legjobb dokumentumfilm” Oscar-díjára, de akkor nem nyert.

A két streaming tartalomszolgáltató számára fontosak ezek a sikerek, mert jelzik, hogy számolnia kell velük annak a filmiparnak, ami jelentős átalakulás előtt áll részben épp az új szereplők által használt terjesztési technológia okán.

Az Amazon ugyan még betartja, hogy a filmek a megszokott módon csak a mozibemutatót követő szigorúan megszabott idő elteltével érhetőek el online – A régi város (Manchester by the Sea) például csak 2017 májusában -, de a Netflix saját produkciói egy időben jelennek meg a mozikban és a streaming platformon.

Az nem ismert, hogy hányan fizetnek az immár világszerte elérhető Amazon Prime Video szolgáltatásért, de a Netflix előfizetők száma talán már meg is haladta a 100 milliót és idén olyan világsztárokkal készült filmeket terveznek bemutatni, mint Brad Pitt és Will Smith.

A Wall Street Journal cikkében pedig arról ad hírt, hogy állítólag már az Apple is saját TV sorozatok és egészestés filmek gyártására készül, melyek 2017 végétől az Apple Music streaming szolgáltatáson lennének elérhetőek.

Hogy milyen erős a piaci nyomás azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a nagy tradicionális hollywoodi stúdió közülük a Disney kivételével öten (20th Century Fox, Sony, Paramount, Warner Bros., Universal Pictures) már egy olyan prémium VOD szolgáltatás tervén dolgoznak, amin a filmek néhány héttel a mozipremier után láthatóak lennének.

Kapcsolódó linkek:

Az EU első lépése az online tartalmak földrajzi blokkolása ellen
Töretlen a streaming tartalomszolgáltatások térnyerése
Amazon Video: van már alkalmazás Sony Android TV-kre is
Amazon Prime Videó: mától indul világszerte
Netflix: már letölthető tartalmak is vannak mobil eszközökre
Netflix: már Windows 10 PC-n is nézhetőek a 4K tartalmak
Netflix: nem gond a jelszómegosztás, mert jól megy a bolt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .