Nyomul a Blu-ray

Nyomul a Blu-ray II.

A Sony célja, hogy a Blu-ray a nagyfelbontású filmformátumok, a videojátékok és az adathordozók ipari szabványává váljon. Ezt szolgálhatja, ha a Columbia Pictures mellé megszerzi az MGM filmkiadási jogait is.
És itt jön a képbe az MGM! Jelenleg is zajlik a Blu-ray és a HD-DVD között, a nagyfelbontású DVD iparági szabványáért folyó „mindent vagy semmit” hozó verseny. (Lásd a „Jelentés az új DVD formátumháború frontvonalából” című cikkünket.) Mindkét versengő fél jól tudja, hogy a siker kulcsa, melyikük tud saját formátuma számára több filmstúdiót megnyerni.

A Sony nemrégiben dobott kesztyűt ellenfele arcába a bejelentéssel, hogy a Columbia TriStar 2005 végétől vagy 2006 elejétől minden új filmet és havonta további három-négy katalógus darabot Blu-ray formátumban (is) megjelentet. Ezzel az agresszív lépéssel a Sony nyilván nyomást akar gyakorolni a többi stúdióra, akik még nem kötelezték el magukat egyik formátum mellett sem.

Ben Feingold ezzel kapcsolatban a következőket mondta: „Egy bizonyos ponton felmerül majd a felelősség kérdése (mármint a többi stúdió számára), hogy a lehető legteljesebb mértékben aknázhassák ki (a filmkiadásban rejlő) vagyoni lehetőségeiket. Ha mi létrehozunk egy piacot, nem gondolják, hogy beszállnak (mármint a többi stúdió)?”

Sony és MGM? kepalairas=Illusztráció
Egy nyilvánosságra hozott jelentés szerint a Sony megpróbál olyan üzletet összehozni az MGM-el, mely biztosítja, hogy hozzáférjen az oroszlán óriási katalógusához, anélkül, hogy maga anyagilag ebbe belerokkanna. Ennek lényege, hogy az MGM magántulajdonban maradna, a Sony kisebbségi tulajdonossá válna, és engedélyt kapna az MGM filmarchívumának mindenféle formátumban történő terjesztésére. Ha mindez összejönne az nemcsak a Blu-ray-nek mint formátumnak adna jelentős lökést, de mint a fentiekből látható a Sony teljes üzleti tevékenységének.

Minderre persze a rivális HD-DVD tábor válasza sem késhetett sokáig. Hogy formátumukat vonzóbbá tegyék a stúdiók és más iparági csoportok számára, május közepén bemutató-sorozatot tartottak Los Angeles-i stúdióvezetők számára. Ezen a Toshiba és NEC képviselői bejelentették, hogy a DVD Forum által támogatott formátumuk a jövő év (azaz 2005) első felében teljes egészében útjára bocsátásra kész.

Ha el tudnák nyerni néhány stúdió támogatását és a tervezett időpontra megjelentetnék az első ilyen formátumú filmeket, akkor a HD-DVD hat hónappal megelőzhetné a Blu-ray-t. Ez a korai időpont sokakat meglepett, mert a nagyfelbontású formátumok fejlesztését követők többsége úgy tartotta, hogy a Blu-ray előrébb tart ebben a tekintetben.

Bár a HD-DVD formátum mögött hivatalosan még nem áll egy stúdió sem, az említett bemutatókat a Universal egyik vetítőtermében tartották, ahol Universal és Warner Bros. filmrészleteket vetítettek.

Az is kérdés mit szól majd a Blu-ray nyomulásához a jelen állás szerint a versenytárs sikerében érdekelt nagy „szabványteremtő” Bill Gates, kinek videó tömörítő „CODEC”-je, a Windows Media9 a DVD Forum döntése szerint része lehet a HD-DVD formátumának?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .